Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordea säger upp 6000 personer

Casper von Koskull, vd och koncernchef för Nordea, har haft ett svettigt år. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Nordea har meddelat att man tänker flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors – vilket har mött ett enormt kundmotstånd. Foto: Alexander Larsson / TT NYHETSBYRÅN

Efter ett turbulent år redovisar Nordea ett resultat något sämre än väntat.

Nu ska storbanken minska sin personal – med minst 6 000 personer, meddelar vd:n Casper von Koskull.

– Man kan räkna med att de andra bankerna kommer följa efter, säger sparekonom Joakim Bornold.

Aktien svarade med att falla på börsen.

Efter drygt en halvtimmes handel hade Nordeas aktie fallit med 4,55 procent och börsdagen slutade med att aktien backade med 5,85 procent.

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1 090 miljoner euro i det tredje kvartalet. Det är något sämre än väntade 1 093 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Räntenettot för Nordea blev 1 185 miljoner euro – mot väntade 1 201 miljoner euro. Kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro, att jämföra med 107 miljoner euro.

 

LÄS MER: SEB går starkt: "Bolån håller uppe vinsterna" 

 

Nordea gör sig av med 1000-tals anställda

Samtidigt meddelar vd:n och koncernchefen Casper von Koskull att man minskar sin personal – med 6 000 personer.

– Ungefär 2000 personer är konsulter, säger Casper von Koskull.

Det är dock fortfarande oklart hur nedskärningarna fördelas mellan de olika länderna.

Skälet till nedskärningarna är att banken investerat tungt i olika nya IT-lösningar som gör att det behövs färre anställda

"Denna del av vår resa har varit dyr och resulterat i en ökning av våra långsiktiga driftskostnader. Många av dessa investeringar var inte en del av den ursprungliga planeringen år 2015", skriver Casper von Koskull i rapporten.

 

LÄS MER: Handelsbanken starkare än väntat när lånen ökar

 

Han fortsätter:

"Eftersom dessa investeringar börjar leverera som förväntat är det dags att gå in i nästa fas av omvandlingen, där vi ser att vi strukturellt kan sänka kostnaderna och öka effektiviteten. Denna omvandling kräver kompetensförskjutning bland våra anställda."

Bornold: Fler banker följer efter

Det medför att tusentals anställda får gå.

"För att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft planerar vi att minska antalet anställda och konsulter med minst 6 000, varav cirka 2 000 är konsulter", skriver von Koskull i kvartalsrapporten.

Beskedet förvånar inte Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

– Nordeas neddragningar kommer inte som någon överraskning. När vi har kontoret i mobilen blir de fysiska kontoren överflödiga, säger han i en kommentar.

 

LÄS MER: Svenskars enorma bolån bakom Swedbanks vinst

 

Bornold tror att fler banker kommer att följa efter.

– Frågan är om dessa stora besparingar kommer gynna kunderna i form av lägre priser eller om de kommer gå till aktieägarna.

Spararna tycker dock inte att det räcker med Nordeas besparingar – utan när börsen öppnade på torsdagsmorgonen sjönk aktien med ett par procent. En halv timme in i handeln  hade den sjunkit ytterligare, och börsdagen slutade med en nedgång på 5,85 procent.

Nordea flyttar till Finland

Nordeas uppsägningsbesked kommer bara en månad efter att banken meddelade att huvudkontoret ska flyttas till Finland -  förutsatt att aktieägarna ger klartecken vid bolagsstämman i mars nästa år.

Det var ett beslut som möttes av kritik från många håll och kunder har hotat med att byta bank. Även finansminister Magdalena Andersson, S, och flera andra toppolitiker beklagade Nordeas flytt.

– Girigheten får styra, Nordea lämnar Sverige. Själv har jag redan lämnat Nordea, kommenterade Jonas Sjöstedt, V, på Twitter.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!