Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordea riskerar ännu värre Panama-smäll

Nordea var den svenska bank som blev mest indragen i kölvattnet om Panama-skandalen. Foto: Alex Ljungdahl
Casper von Koskull, vd Nordea. Foto: Dan Coleman

Nordea varnar för Panamaskandalens konsekvenser för storbanken.

Inte nog med att Finansinspektionens utredning kan leda till miljardböter.

Nu bekräftar Nordea att myndigheter på “marknader där Nordea har verksamhet” begärt att få information om kunder med offshorestrukturer.

– Vi genomför en kraftig förstärkning av våra processer för efterlevnad, säger Casper von Koskull.

Utredningarna om Nordeas samröre med den kontroversiella Mossack Fonseca i skatteupplägg Panama kan få betydande konsekvenser för den nordiska storbanken.

Om den svenska Finansinspektionen kommer fram till att banken aktivt medverkat till skatteflykt i Panama kan myndigheten utfärda straffavgifter upp till 10 procent av bankens omsättning föregående år - alltså närmare sex miljarder.

 

LÄS OCKSÅ: Nordea hotas av miljardböter

 

Men Nordeas värstascenario ser betydligt värre ut än så.

I delårsrapporten för det första kvartalet bekräftar nu Nordea att “andra myndigheter på marknader där Nordea har verksamhet begärt att få information om kunder med offshorestrukturer och om Nordeas roll i samband med dessa.”

Nordea betecknar Danmark, Finland, Norge och Sverige, samt Estland, Lettland, Litauen och Ryssland som sina hemmamarknader. Men Nordea har också verksamhet i Storbritannien, Tyskland, Luxemburg, Polen, Brasilien, Kina, Singapore och USA.

Vilka av dessa länders myndigheter som nu också granskar Nordeakundernas offshorestrukturer är oklart.

“Detta arbete är ännu i inledningsfasen och det är alltför tidigt att göra en bedömning av utfallet”,skriver Nordea i delårsrapporten.

Nordea vill inte kommentera vilken bedömning banken gör om storleken på sanktionerna eller om Nordea planerar att göra några avsättningar.

– Vi spekulerar inte utan först ska vi få fram alla fakta på bordet, sedan görs en bedömning om vi brutit mot regelverken. Vår granskning sker i nära dialog med Finansinspektionen, skriver Janina Pfalzer, pressekretare för Nordea, i ett mejl till Dina Pengar.

Vilka är dessa andra myndigheter och vilka marknader handlar det om?

– Vi kommenterar inte vilka myndigheter, men vi svarar på alla de frågor vi får från dem, skriver Janina Pfalzer.

 

LÄS OCKSÅ: Bottenförtroende för Nordea

 

Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, anser att Nordea måste redovisa exakt vilka myndigheter som nu utreder storbankens skatteaffärer.

– Självklart borde Nordea redovisa det här. Kommer det komma böter? Borde Nordea göra reservationer? Kommer det krav från ytterligare länder? Särskilt bolag som har verksamhet i USA tar en stor risk. Då gäller väldigt starka antikorruptionssanktioner, säger han.

Finansinspektionens granskning sker tillsammans med representanter från Nordeas så kallade tillsynskollegium, där den Europeiska bankmyndigheten (EBA) ingår tillsammans med representanter från de nordiska och baltiska länderna samt Luxemburg och Storbritannien.

Omfattar en eventuell FI-sanktion mot Nordea även eventuella sanktioner från myndigheterna som ingår i tillsynskollegiet?

– Nej, även om granskningen sker tillsammans med representanter från tillsynskollegiet så utgår en eventuell FI-sanktion från det svenska regelverket och FI:s mandat, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen.

Nordeas koncernchef Casper von Koskull betonade både under pressträffen och i bokslutskommentaren Nordeas arbete med regelefterlevnad.

– Vi genomför en kraftig förstärkning av våra funktioner och processer för efterlevnad av regelverk generellt, säger Casper von Koskull i delårsrapporten.

 

LÄS OCKSÅ: Varningen för bankaktier

 

Nordea har också inlett en egen granskning för att kontrollera att Nordeas förmögenhetsförvaltning inte bryter mot bankens eget regelverk och lagar mot skattefusk och bekämpning av penningtvätt.

Casper von Koskull betonar att utredningen sker i samarbete med “alla berörda myndigheter”.

– Vi räknar med att slutföra undersökningen i sommar, säger han i bokslutskommentaren.

Casper von Koskull understryker vikten av att Nordea har en stark risk- och regelefterlevnadskultur.

– Med tanke på den senaste tidens debatt är det viktigare än någonsin att intensifiera detta arbete och se till att det ger resultat. Som vd tänker jag vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att vi uppfattas som en trygg och tillförlitlig partner, säger han i bokslutskommentaren.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!