Nordea är en av de inblandade bankerna. Foto: Alex LjungdahlNordea är en av de inblandade bankerna. Foto: Alex Ljungdahl

Nordea är en av de inblandade bankerna.

 Foto: Alex Ljungdahl
Danske Bank är också inblandad i härvan. Foto: Stefan ForsellDanske Bank är också inblandad i härvan. Foto: Stefan Forsell
Danske Bank är också inblandad i härvan. Foto: Stefan Forsell
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Finansminister Magdalena Andersson.

 Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ericsson dras in i penningtvätthärva

Publicerad

Nordea och Danske Bank är inblandade i en massiv internationell penningtvättshärva som omfattar miljardbelopp. Det rapporterar danska Berlingske.

Nu dras även Ericsson in i härvan, skriver DI.

Flera brittiska banker kopplas till den massiv pengatvättsoperationen - också med kopplingar till Ryssland.

Ericsson ska ha tagit emot pengar från centralt bluffbolag i den internationella penningtvätthärvan, skriver DI och hänvisar till dokument som knyts till bland andra Nordea och Danske Bank.

Telekomjätten Ericsson mottog en miljon euro – cirka 9,5 miljoner kronor – från Valemont Properties i februari 2014. Summan är den i särklass största bland utbetalningarna för totalt över 20 Mkr till svenska mottagare, enligt OCCRP:s senaste uppgifter.

Under flera år har miljarder kronor passerat genom flera internationella banker och gått vidare till skatteparadis i bland annat Seychellerna och Panama. Bland bankerna finns namnen Nordea och Danske Bank.

Pengatvättshärvan ska enligt Di omfatta mer än sju miljarder danska kronor, fördelat på 1 700 transaktioner, mellan 2011 och 2014.

– Om detta nu stämmer är det naturligtvis upprörande. Penningtvätt är ju bland annat ett sätt finansiera terrorism och vi jobbar aktivt med att skärpa reglerna kring penningtvätt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Finansministern poängterar att det är viktigt med tydliga och klara regler både från banker och politikens håll, vilket Andersson tycker att regeringen har.

Finansminister Magdalena Andersson var med live i Expressen TV via Skype och kommenterade härvan.Foto: Expressen TV

Ursprunget på de tvättade pengarna är enligt tidningen ännu inte fastställt, men undersökningar pekar på att de kommer från kriminalitet i Ryssland.

– Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt, skriver Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, i en skriftlig kommentar till Di.

Enligt The Guardian ska att även brittiska storbanker vara involverade vad som verkar vara samma massiva pengatvättshärva. Även denna drivs av ryska kriminella, med kopplingar till ryska regeringen och KGB. Informationen uppges vara bevis som samlats under en tre år lång penningtvättsundersökning ledd av polisen i Lettland och Moldavien.

 

Foto: Alex Ljungdahl

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen