Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea misstänkt i ny penningtvätthärva

Nordea är misstänkt i en ny enorm penningtvätthärva.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hemliga dokument från USA visar på omfattande penningtvätt via det internationella banksystemet.

Det avslöjar journalistnätverket ICIJ, där bland annat finska Yle och SVT ingår.

Nu är Nordea misstänkt i en ny penningtvättshärva.

Banken kopplas till suspekta transaktioner till ett värde av 1,5 miljarder kronor.

Fler än 2 000 hemliga dokument från USA visar hur jättebelopp med svarta pengar tvättats vita via det internationella banksystemet. 

Dokumenten har läckts till den amerikanska sajten Buzzfeed News. Därefter har de skickats vidare till det internationella journalistnätverket ICIJ. Såväl SVT som finska Yle ingår i nätverket.

Nordea misstänkt för penningtvätt

I dokumenten riktas bland annat misstankar mot Nordea. Suspekta transaktioner, till ett värde av 1,5 miljarder kronor, ska ha gått genom den svensk-finska banken, skriver Yle.

I de flesta fall har Nordea varit en av flera banker i betalningskedjan, och det är mellanhändernas misstankar som finns med i dokumenten. Majoriteten av penningflödena skedde mellan 2013 och 2017.

Ny skandalläcka

Den nya penningtvättskandalen har fått namnet ”Bankläckan”. Den innehåller totalt 2 100 anmälningar som banker gjort om misstänkta penningtransaktioner mellan 2007 och 2017. Informationen har lämnats till FinCEN – den amerikanska myndigheten som övervakar penningtransaktioner.

 

Det sammanlagda värdet av alla transaktionerna uppgår i 1 800 miljarder euro. Det motsvarande drygt 18,6 biljoner svenska kronor.

 

Enligt dokumenten fortsätter de fem internationella storbankerna, JP Morgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank och New York Bank of Mellon, att slussa mångmiljardbelopp som misstänks vara olagliga.

 

Över 100 internationella medier har deltagit i arbetet med läckan. Bland dem finns brittiska BBC, franska Le Monde, tyska Süddeutsche Zeitung, samt SVT och Yle.

 

Källa: Yle 

Misstankarna mot Nordeas transaktioner är flerfaldiga. Det handlar om brevlådeföretag utan synlig verksamhet, pengar som skickats till skatteparadis, transaktioner med ologiska syften, samt stora, jämna belopp, som skickats under korta tidsperioder. 

Enligt läckan vet banken inte alltid vilka kunderna är, skriver Yle.

Nordea: Har vidtagit åtgärder

Nordea säger till tv-bolaget att man vidtagit flera åtgärder mot penningtvätt under de senaste fem åren, och att man alltid samarbetar med myndigheter. För uppgifter om kunder och misstankerapporter råder dock sekretess, säger banken.

Nordea har tidigare mötts av misstankar om penningtvätt. Redan 2013 varnades banken av Finansinspektionen, FI, efter att man inte stoppat suspekta transaktioner. Två år senare, 2015, tvingades banken betala en straffavgift om 50 miljoner kronor till FI på grund av bristande arbete mot penningtvätt.

Året därpå – 2016 – avslöjade Panamadokumenten att Nordea hade 400 kunder i skatteparadis. En del av kunderna hade kopplingar till kriminell verksamhet.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!