Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea: Svenska krisen inte lika djup som befarat

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng
Svensk uteservering under coronavåren.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Den ekonomiska krisen ser inte ut att bli lika djup som befarat, och efter ett fritt fall i våras studsar ekonomin upp igen. Några större stimulanspaket behövs därmed inte. Redan till nästa sommar är BNP-nivån tillbaka där den var före krisen.

Det skriver Nordea i sin konjunkturprognos på onsdagen.

Sveriges BNP väntas minska med 3,2 procent i år och öka med 4,1 procent nästa år.

I prognosen i maj spåddes BNP minska med 5,8 procent i år och öka med 4,1 procent nästa år.

Återhämtningen inleddes i juni och förutsättningarna ser fortsatt goda ut. Risken för bakslag och en kraftigt ökad smittspridning går inte att utesluta, men det finns även möjligheter för en bättre utveckling.

Arbetslösheten toppar nu och varslen stabiliserades på en normal nivå redan under sommaren. Det samtidigt som antalet nya lediga platser vänder upp och delar av de stora varsel som lades i våras inte tycks resultera i uppsägningar. Arbetslösheten väntas ligga på 8,5 procent i år och nästa år.

Bostadspriserna stiger 6 procent

Bostadspriserna förväntas stiga med 6 procent i år, vilket tillsammans med en ljusning på arbetsmarknaden ger hushållen tillförsikt.

– Några allmänna och större stimulanspaket för att starta i gång ekonomin behövs därmed inte. Riktade stöd till särskilt drabbade sektorer och åtgärder för grupper med svag förankring på arbetsmarknaden är däremot motiverade, säger chefekonom Annika Winsth i en kommentar.

Kronan mer attraktiv

Riksbanken har parkerat styrräntan på nollan trots lågt kostnadstryck. Istället använder sig Riksbanken av sin balansräkning.

Ränteskillnaderna mot omvärlden har minskat, vilket har gjort kronan mer attraktiv. Kronan stabiliseras på en starkare nivå jämfört med de senaste åren.

TV: Finansministern om krisen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!