Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea i möte med Danmark om flytt

Nordeas vd Casper von Koskull.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Nordea har kontaktat Danmark och för samtal rörande en flytt av huvudkontoret från Sverige.

– Vi för en dialog med Nordea efter att Nordea tagit kontakt med mig, säger Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen.

Det är Bloomberg News som rapporterar om mötet och hänvisar till en intervju med Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen i Köpenhamn på onsdagen.

Näringsminsitern säger sig försäkra att ”det inte kommer att komma några nya regleringskrav” i landet.

– Vi vill minska avgifter och skatter och kommer inte att introducera fler regler. Vårt svar kommer alltid att vara mindre regler, säger Brian Mikkelsen.

Höjda bankavgifter i Sverige

Det är svenska regeringens förslag om höjda bankavgifter som väckt frågan om att lämna Sverige.

I höstas presenterade regeringen en utredning som föreslog 15 procent extra löneskatt på momsbefriade bolag som säljer finansiella tjänster.

Regeringens utredare sa att syftet var att ta fram en skatt som kompenserar för att finansbranschen inte har någon mervärdesskatt.

Förslaget dumpades

Men i februari dumpades förslaget efter att ha kritiserats hårt, bland annat av SEB. 

I stället föreslogs att bankerna ska betala mer till den statliga resolutionsreserven. Det är pengar som ska kunna sättas in vid en eventuell bankkris.

Om det blir så är sannolikheten stor att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige. Det säger Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med finanstidningen Dagens industri:

– Jag blev ganska chockad. Vi hade redan innan det sagt att de höga avgifterna oroade oss.

Enligt Nordeas beräkningar ökar kostnaden för resolutionsavgiften från en halv miljard kronor 2016 – till 5,5 till 6 miljarder 2019.

(Direkt)

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!