Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis utreder Nordea för misstänkt penningtvätt

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nordea ska ha levererat hundratals miljoner i 500-eurosedlar till växlingskontor som drivits av kriminella, avslöjar danska TV2.

Banken utreds nu av polis och anklagas för delaktighet i att hundratals miljoner har hamnat i händer på kriminella, skriver SVT. 

Nu dras Nordea in i Danmarks största penningtvättshärva. Danska TV2 avslöjar på torsdagen att Nordea levererat hundratals miljoner i 500-eurosedlar till växlingskontor som drivits av kriminella. 

– Att hantera dessa sedlar som Nordea gjort betraktar jag som kriminellt, banken bör ha förstått vad pengarna skulle användas till, säger Jonas Hedman, lektor på Köpenhamns handelshögskola till Danska TV2, enligt SVT.

Levererat en miljard

Chefer för tre växlingskontor i Danmark har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott under 2017 och 2018. Till dessa kontor har Nordea under åren 2012-2015 levererat motsvarande en miljard danska kronor, enligt Danska TV2. I utredningen anser man sig ha bevis för att minst 200 miljoner hamnat i händer på kriminella, skriver SVT. 

Danska finansinspektionen har anmält Nordea till dansk polis, där banken nu är en del av den stora utredningen som fortfarande pågår, enligt SVT.  

– Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016, säger Julie Galbo, chief risk officer på Nordea, i en kommentar till SVT Nyheter.

På Nordea Sverige skriver presskontakt Afroditi Kellberg i ett mejl att den fråga som nu utreds i Danmark är en dansk fråga. 

– Nordea Sverige har aldrig agerat grossist vad gäller utländska sedlar gentemot andra banker eller växlingskontor. På Nordea tar vi vårt ansvar på stort allvar, och regelefterlevnad är högsta prioritet i banken. Sedan 2015 har vi gjort stora investeringar i nya IT-system och förbättrade processer vad gäller regelefterlevnad, och idag arbetar fler än 1500 medarbetare uteslutande med att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet, skriver Afroditi Kellberg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!