Nordea hotas av 6 miljarder i böter

Foto: Henrik Isaksson

Nordea hotas av straffavgifter på uppemot 6 miljarder kronor om det visar sig att banken medverkat till skatteflykt i Panama.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Finansinspektionen, FI, granskar just nu Nordea, sedan det framkommit att storbanken medverkat till att skapa så kallade brevlådeföretag i Panama. Trots att inga oegentligheter ännu konstaterats används brevlådeföretag oftast för skatteflykt.

Åkte dit i fjol för slapphet kring pengatvätt

Förra året bötfällde FI Nordea med 50 miljoner kronor för att ha haft för slapphänta rutiner kring pengatvätt. Sanktionsavgiften var den maximala enligt de regler som gällde fram till årsskiftet, men numera beräknas i stället avgiften på bankens omsättning.

Därför, skriver SvD, riskerar Nordea betydligt högre summor.

– Hur mycket beror på bankens storlek, men det kan vara fråga om 5–6 miljarder kronor, säger Christer Furustedt, chef för tillsyn av stora banker på FI, till Svenska Dagbladet.

"För tidigt att säga"

Christer Furustedt säger dock till SvD att granskningen är i ett inledningsskede, och att det är för tidigt att säga om Nordea hotas av de uppgifter som kommit fram.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!