Koncernchefen Casper von Koskull säger att för kunderna innebär flytten från Stockholm till Helsingfors inga förändringar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNKoncernchefen Casper von Koskull säger att för kunderna innebär flytten från Stockholm till Helsingfors inga förändringar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Koncernchefen Casper von Koskull säger att för kunderna innebär flytten från Stockholm till Helsingfors inga förändringar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg, säger Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.- Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg, säger Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.
- Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg, säger Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.
- Det är upp till varje privat företag att bestämma var man lägger sitt huvudkontor, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES- Det är upp till varje privat företag att bestämma var man lägger sitt huvudkontor, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
- Det är upp till varje privat företag att bestämma var man lägger sitt huvudkontor, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Löfven: "Förstår att folk är förbannade"

Publicerad

Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Carl Bildt rasar mot regeringens hantering av Nordea i ett inlägg på Twitter.

"Ju fler företag som lämnar Sverige desto bättre, eftersom vi slipper bekymmer om de får problem. Regeringens idiotiska Nordea-logik", skriver Bildt.

Även statsminister Stefan Löfven kommenterar Nordea:

– Jag förstår om folk är frustrerade och förbannade.

Efter ett styrelsemöte på onsdagen kom beskedet som koncernchefen Casper von Koskull redan i våras skickat signaler om. Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige. 

Svenska kunder påverkas inte,  enligt banken, som uppger att ett hundratal tjänster flyttas till Finland. Banken försöker lugna kritiker, bland annat i form av en förinspelad film som lagts ut på nätet. 

– Vad vi har kommit fram till är att det inte fungerar på bästa sätt där vi har huvudkontoret just nu. EU:s bankunion visar att den har bäst fördelar för Nordea i framtiden. Därför tittade vi på Finland eftersom Finland är med i bankunionen. Det är också en av våra största marknader, säger Casper von Koskull, vd och koncernchef.

Finansministern: "Beklagar beslutet"

Banken tog tidigare upp frågan om flytt då regeringen planerat för höjda resolutionsavgifter, som ska skydda skattebetalarna vid en eventuell bankkris. Men storbanken har kallat det för en bankskatt som skulle slå hårt mot bolaget.

– Jag beklagar beslutet. Det är upp till varje privat företag att välja var man lägger sitt huvudkontor. Det här kommer inte påverka svenska skatteintäkter eller svenska jobb. Nordea kommer fortsätta att betala skatt i Sverige. Det är så de nordiska skatteavtalen ser ut, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

Hon menar att Finlands medlemskap i EU:s bankunion ligger bakom Nordeas beslut och att den nya avgiften för att hejda en eventuell bankkris är viktig med tanke på tidigare finanskris.

"Prestigeförlust för Sverige"

Statsminister Stefan Löfven kommenterade vid en pressträff på torsdagen Nordeas beslut:

– Jag förstår om folk är frustrerade och förbannade. Här har vi en bank som två gånger fått rejält med hjälp, hela förutsättningen för att banken finns är svenska skattebetalare. Det är tacken för det.

Nordea menar dock att statens investeringar i banken de senaste 20 åren gett ett sammanlagt överskott på 60 miljarder kronor.

Många har reagerat mot beslutet att flytta bankens huvudkontor till Finland. Förre utrikesministern Carl Bildt kallar hanteringen för "regeringens idiotiska Nordea-logik" i ett inlägg på Twitter. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, hävdar att flytten innebär ett underbetyg till regeringen och dess näringspolitik.

– Det är stor prestigeförlust för Sverige när ett av Sveriges största företag väljer att flytta.

Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, säger att det sänker Stockholm som finansiellt centrum i Norden.

– Nordeas huvudkontorsflytt är allvarlig och den kastar stora mängder grus i maskineriet för att stärka Stockholm som finansiellt center i Norden. 

Flera fackförbund säger nu att de lämnar banken som kund.

Mikael Andersson, förhandlingschef vid fackförbundet Civilekonomerna, menar att Nordea-flytten sänker Stockholm.

– I nuläget är det svårt att överblicka konsekvenserna av flytten. Men Stockholm tappar positionen som finansiellt centrum i Norden. Jobb och tillväxt äventyras, säger Mikael Andersson i en kommentar.

Upprörda kunder 

I sociala medier uttrycker nu många Nordea-kunder sitt missnöje med att banken väljer att lämna Sverige. 

Jennifer Wikman, 29, är en av de kunder som nu har bestämt sig för att lämna banken. 

– Jag har varit kund i 16 år, men det här blev droppen. 

Wikman har länge varit missnöjd med bankens service, men efter gårdagens beslut om flytt har hon helt bestämt sig för att byta bank. 

– Jag tycker rent ut sagt att de är ynkliga som flyr från ansvar. Det känns girigt och ynkligt. 

"Tack och hej. Nordea är inget för mig", skriver operasångerskan Malena Ernman på sin Facebooksida och delar med sig av ett inlägg som delats av över 7 500 personer.

Bilden Ernman har delat kommer från organisationen Skiftet, som sedan i somras drivit kampanjen "Lämnar ni Sverige så lämnar vi er". I nuläget har kampanjen fått 15 621 underskrifter. Några hundra av dem har tillkommit det senaste dygnet, enligt Robin Zachari, kanslichef på Skiftet. 

https://www.facebook.com/malenaernman/posts/10155482785600731

 

Nordea om resolutionsavgifterna

* Enligt Nordea ska resolutionsavgifterna och avgifterna till insättningsgarantin öka med mellan 60 och 200 miljoner euro nästa år jämfört med 2017. Till 2019 beräknas de bli mellan 60 och 150 miljoner euro högre än 2017, beroende på när flytten sker.

* Totalt räknar Nordea med att tjäna mellan 1 och 1,1 miljarder euro på flytten som är planerad till det andra halvåret 2018.

Experter kritiska

* Från flera håll uttrycks förvåning över Nordeas beslut.

"Jag tror att många blir förvånade över beslutet. Många har tolkat flyttplanerna mer som ett debattinlägg än som något som skulle hända", säger Ann Grevelius, partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound till Svenska Dagbladet.

* Peter Malmqvist, Remiums chefsanalytiker, är mycket kritisk till Nordeas beslut.

"Jag ser ingen förtjänst, överhuvudtaget. Jag ser bara kostnader. Jag hoppas verkligen att styrelsen på ett tydligt sätt kan redogöra för vad man tjänar på det här. Man drar på sig en massa kostnader för flytt, det kommer bli människor som slutar, det blir extra personalomsättning, det blir en rad kostnader", säger han till Svenska Dagbladet.

* Kusinerna och finansmännen Jacob och Marcus Wallenberg skriver i ett uttalande till Svenska Dagbladet att de ser allvarligt på att Nordea lämnar landet. De efterlyser nu bättre relationer mellan regeringen och näringslivet. 

"Att en av Europas största banker nu aktivt flyttar tycker vi är allvarligt och vår bedömning är att de långsiktiga effekterna kommer att bli kännbara. Det här kan öka risken för negativa signaleffekter i omvärlden angående Sverige som företagarnation", skriver de till tidningen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen