Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Noppes” styvson vände klubbens förlust till vinst

Noppe förevigad under tioårsjubileet av Noppe Bar & Restaurang. Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS MAGNUS LILJEGREN / GGFOTO
Noppes änka, Lee Lewenhaupt, och sonen Leonard Johansson på klubbens årliga golftävling på Fågelbro golfklubb, på Vmrdö utanför Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leonard Johansson och Linnea Taube under Noppes sommarfest på Café Opera. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Leonard Johansson med mamma Lee Lewenhaupt, Noppes änka. Foto: OLLE SPORRONG
Noppe och Lee Lewenhaupt fotograferade på Operatterrassen 2016. Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
Noppe öppnade sin exklusiva medlemsklubb 2003, och efter hans död i början av 2017 har hans styvson Leonard Johansson tagit över driften.

Kungavännen och greven "Noppe" Lewenhaupt avled under förra året vid 69 års ålder. 

Men hans exklusiva medlemsklubb lever vidare genom styvsonen Leonard Johansson, 30, som lyckats vända bolaget från förlust till vinst.

– Många undrade väl hur det skulle gå utan Noppe och här är svar på tal – det går bra, säger han till Dina Pengar.

Kungavännen och krögaren Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt valde att avsluta sitt liv i slutet av februari 2017. 

Bland de sörjande på hans begravning, som hölls den 31 mars förra året i Hedvig Eleonora kyrka, fanns det svenska kungaparet. 

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt blev 69 år.

LÄS MER: Sveriges rikaste kvinna storägare i superkrogen

"Noppe Bar & Restaurang" lever vidare 

"Noppe Bar & Restaurang" lever vidare i grundarens anda och drivs av styvsonen Leonard Johansson som är vd. 

Nu har bolaget lämnat in redovisningen för 2017, det sista verksamhetsår då Noppe fortfarande var i livet. 

– 2017 har varit ett år med många utmaningar, men vi har tagit oss igenom det och bevisat att Noppe bar går framåt och att det finns ett starkt intresse. Vi får många medlemsansökningar och detta har genererat en positiv spiral i och med  att Noppe bar utvecklas vidare, säger Leonard Johansson till Dina Pengar. 

Medlemsklubben startades med kändiskocken

Med hjälp av vännen och restaurangägaren Erik Lallerstedt öppnade Noppe 2003 den privata klubben Noppe på Smålandsgatan, bredvid Teatergrillen, ett stenkast från Stureplan. 

Personalen har tystnadsplikt och även medlemmarna är tystlåtna. 

En trappa ned finns ett ännu ”hemligare” rum med tolv stolar, ”Gubbtolvan”, där det var tänkt att kungen och hans gäng skulle festa. Men den idén blev aldrig någon succé, enligt Noppe.

 

Bild tagen året efter att klubben öppnade. Foto: KRISTER LARSSON

LÄS MER: Succén: Sverige får sin första trestjärniga krog

Bolaget vände förlust till vinst 2017

Omsättningen sjönk med drygt 300 000 kronor jämfört med 2016 och hamnade på 6 607 000 kronor. 

Däremot lyckades bolaget vända minusresultatet på 751 000 kronor 2016 till ett resultat på 22 000 kronor. Bolaget har tillgångar på drygt 3 miljoner.    

Hur kändes det att ta över? 

– Det var mycket mer än att bara axla ansvaret för en bar, så det är klart det var tungt just då.  Men också hedersamt att föra vidare hans arv, vilket han ville skulle ske. Det är en uppgift som jag tagit till mig med hela hjärtat. 

Skylten utanför "Noppe Bar & Restaurang", endast medlemmar är tillåtna. Foto: - - / OKÄND

LÄS MER: Stordalen köper in sig i svenskt krogimperium

Kravet för att bli medlem i klubben

I den exklusiva klubbkrogen har gräddan av Sveriges societet och samlats och kungaparet, framför allt kungen, varit återkommande gäster. 

För att kunna gå med krävs att du blir rekommenderad av två befintliga medlemmar. 

– Grundidén som Noppe satsade på var en exklusiv medlemsbar i Stockholm med samma inträdeskriterier som till exempel Annabelle's och Tramp i London. 

Har verksamheten förändrats på något vis sedan "Noppe" gick bort? 

– Det skilde ju 40 år mellan mig och Noppe så det är klart att det är en föryngring. Tiden är inget man kan stanna och alla företag och restauranger behöver alltid hänga med i svängarna, så vi har jobbat hårt med att hålla oss uppdaterade och möta de krav som ställs i dag. Man får inte stagnera och folk har känt av att det finns positiva vindar och en frisk fläkt av energi i bygget. 

Noppe tillsammans med kungen på Solvalla 2014. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG / MEDIABILDPAT

LÄS MER: H&M-Stefan hyllas för sin gåva till byn

Om Noppe: "Han var en unik person"

Taket ligger på 1 500 medlemmar. 

–  En blandad åldersgrupp är det bästa, men efter tre glas champagne blir alla 30. Vi har medlemmar från 30 till 90 år. Noppe umgicks med människor på grund av deras personligheter, sedan spelade ålder och vad man jobbade med ingen roll. Han var en unik person, säger Leonard Johansson.     

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!