Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobelpristagarna som levt lyxliv för sina pengar

Pengarna försvann på kläder och resor för Christopher Pissarides. Foto: STEPHAN SAVOIA / AP
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

En byggde en krocketplan.

En annan köpte en yacht.

Så här har Nobelpristagare använt prispengarna till lyx – motsvarande nio miljoner kronor. 

Med Nobelpriset kommer inte bara en medalj ur kungens hand, men också en stor summa pengar. 2017 fick en pristagare motsvarande nio miljoner kronor.

De flesta av dem har kämpat för sin sak med hjälp av prispengarna. Många – som fredsprisvinnaren Al Gore – skänkte pengarna till den organisation har arbetat med. Andra har använt pengarna för att betala av sitt hus och sett till att deras barn kunnat få en bra utbildning.

Andra har helt enkelt levt livet med sina välförtjänta miljoner.

Köpte lyxig yacht

Franco Modigliani fick ekonomipriset 1985. Han lovade att inte kasta bort sina pengar, men ändrades sig något när han uppgraderade sin yacht till en något större.

Pengarna försvann snabbt för pristagaren

Christopher Pissarides vann ekonomipriset 2010. Han satte in sin tredjedel av priset, cirka 3 miljoner kronor, på banken. Sedan hände något konstigt:

– Jag satte in pengarna på mitt bankkonto och, som min gamla irländske lärare brukade säga, sprutade de bara iväg, sa han till marketwatch.com.

Pissarides lade pengarna så att hela familjen kunde köpa nya garderober och åka till Stockholm för prisutdelningen. En annan del av pengarna gick till dyra och lyxiga möbler, skriver marketwatch.com.

Bjöd alla sina vänner till Stockholm

Robert Shiller fick ekonomipriset 2013. Till marketwatch.com berättar han att pengarna är borta sedan länge. En stor del av prispengarna gick till att betala för vänner och släktingar som han glädjande bjöd med till prisceremonin.

– Jag betalade det mesta för 16 gäster. Jag ville att vi skulle bonda, säger han till sajten.

Robert Shiller och hustrun Virginia i Stockholm. Foto: Suvad Mrkonjic EXP

Lät bygga perfekt krocketbana

Cancerforskaren Richard Roberts äger numera en framgångsrikt biotech-företag och tjänar miljoner dollar om året på det. Men när han delade Nobelpriset i medicin 1993 var han inte lika välbärgad. För pengarna anlade "Rich" en 740 kvadratmeter stor krocketbana framför sitt hus. Fyra år senare var krocketbanan klar och då poserade han i "Studmuffins of Science"-kalendern som "Doktor December".

Paul Nurse (till vänster) drog iväg på sin hoj. Tim Hunt till höger vann också ett Nobelpris. Om han köpte en motorcykel är okänt. Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Köpte sig en rejäl motorcykel

2001 delades medicinpriset mellan tre forskare. En bestämde sig för att betala av lånen på sitt hus, men Paul Nurse, då 52, hade ögonen på något annat: En Kawasaki GPZ, 500-kubiks motorcykel. Sen en Triumph Bonneville.

– Jag vet att det är 50-årskrisen, men jag tänker köpa större motorcykel, sa han till Telegraph.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!