Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobelpristagarens teori: Puffa folk till bra beslut

Richard Thaler poserar med sina böcker. Foto: ANNE RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Richard Thaler tilldelas Nobelpriset i ekonomi. Foto: ZURICH UNIVERSITY / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Richard Thaler visar hur man med en lätt ”puff” kan få människor att fatta rationella beslut.

Flera länder tillämpar hans idéer inom områden som pensionssparande, organdonation och miljöpolitik.

Den amerikanske forskaren får nu årets ekonomipris till Nobels minne – och tänker trots sina teorier sätta sprätt på pengarna ”så irrationellt som möjligt”.

Hans puff-teori har gjort honom känd även utanför forskarvärlden. Hans bok “Nudge” (puff) är en internationell bästsäljare – och hans idéer har fått genomslag på högsta nivå i USA och Storbritannien.

Richard Thaler, 72, är sedan decennier en pionjär och ledare inom det relativt nya området beteende-ekonomi, som integrerar psykologi och ekonomi. Han visar hur mänskliga svagheter som begränsad rationalitet, sociala preferenser och bristande självkontroll styr både våra egna beslut och marknadens – och för detta tilldelas han nu Riksbankens ekonomipris till Alfreds Nobels minne.

Men det är hans och medförfattaren Cass Sunsteins bok “Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness“ (Puff: Förbättra beslut om hälsa, välstånd och lycka) från 2008 som ger honom inflytande långt utanför de nationalekonomiska konferenserna och seminarierummen.

Kollegerna på universitet i Chicago gratulerar Richard Thaler efter att Nobelprisets tillkännagetts. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Påverkar politiken

– Hans mest kända arbete handlar om nudging, att puffa. USA, Storbritannien, Australien och andra länder har inrättat nudge units (puff-enheter) som försöker puffa folk att fatta beslut på bästa sätt, säger Peter Fredriksson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och medlem av priskommittén.

– Det kan handla om att genom förvalsalternativ styra folk att välja det bästa pensionssparandet. Eller att, också genom förval, få människor att donera organ eller skriva ut dokument på båda sidor och därmed skona miljön.

– Richard Thaler har bidragit till att förvandla beteende-ekonomi från ett randområde till en integrerad del av nationalekonomin. Han ger nationalekonomin ett mänskligt ansikte, han för ned den på en jordnära nivå, säger han.

Peter Gärdenfors i kommittén för priset i ekonomisk vetenskap talar när ekonomipriset tillkännages. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Obama och Cameron

President Barack Obama inrättade 2015 en puff-enhet som baserade sig på Thalers och andras teorier. Den kom att kallas ”Obamas puff-brigad” och rapporterade i sin första årsrapport att den lyckats påverka människors beteende på flera områden.

Till exempel att få fler underprivilegierade ungdomar att söka sig till högre studier, öka benägenheten att ta sjukförsäkring, uppmuntra statsanställda att pensionsspara, få fler studenter att betala tillbaka sina studielån samt att få anställda att spara papper genom att skriva ut på båda sidor. Allt detta genom som knuffar som e-postmeddelanden eller genom att ändra förvalsalternativ på blanketter, skriver Forbes.

Också i Storbritannien fick Thalers teorier genomslag på högsta nivå. Förre premiärministern David Cameron inrättade en ”puff-enhet” i ett försök att göra statens service mera effektiv. Den nya enheten ”förbättrade dramatiskt responsen på brev från skatteverket” och inbringade hundratals miljoner pund till statskassan. Detta genom att helt enkelt påminna mottagarna att de flesta av deras grannar redan hade betalat, skriver Telegraph.

Kollegerna på universitet i Chicago gratulerar Richard Thaler efter att Nobelprisets tillkännagetts. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Gps för livet"

Puff-enheten lyckades också få folk att värmeisolera sina vindar – genom att erbjuda vindsröjning i stället för som tidigare bara ekonomiska bidrag.

Richard Thaler har främst i USA fått kritik för att hans puffar skulle innebära manipulation av människor. Men han svarar att det är ”frihetliga” metoder eftersom alla kan hoppa av när de själva vill. ­Han förklarar att puffen avser att hjälpa människor.

– Om vi är på ett okänt ställe behöver de flesta av oss en karta eller en gps. Och om man kan ge människor en gps för andra delar i livet är det bra, säger Richard Thaler till Dagens industri. 

– Jag har världens sämsta lokalsinne och en dag var jag med två vänner på en restaurang. Efteråt pekade de mig i riktningen hem, men efter fem minuter var jag tvingen att ta upp mobilens gps för att hitta. Jag gillar den analogin för om du använder en gps känner du dig inte manipulerad, du känner dig hjälpt, säger han.

Richard Thaler intervjuas på universitetet i Chicago. Foto: ANNE RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

1/3 av pristagarna från Chicago

Årets ekonomipristagare är ”en banbrytare för forskningsfältet beteendeekonomi, där insikter från psykologisk forskning tillämpas på ekonomiskt beslutsfattande”, skriver priskommittén. Han får priset för sin analys av främst ”tre psykologiska faktorer som påverkar ekonomiska beslut på ett systematiskt sätt – begränsad rationalitet, föreställningar om vad som är rimligt och rättvist samt bristande självkontroll”, heter det i motiveringen.

Richard Thaler är professor på University of Chicago. Mer än en tredjedel av de 79 forskare som hittills fått ekonomipriset har verkat vid detta universitet.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!