Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NK slutar sälja päls – hyllas: ”Stor glädje”

Stoppet gäller päls från ”djur som fötts upp eller jagats med huvudsakliga syftet för sin päls”.
Foto: Shutterstock
Att säljstoppet börjar gälla först nästa år beror på att planeringen av inköp kräver lång framförhållning, enligt pressmeddelandet.
Foto: Alexander Mahmoud / DN TT NYHETSBYRÅN

Äkta päls slutar säljas av Nordiska kompaniet. 

Lyxvaruhuset anser inte längre att pälsproduktion är etiskt försvarbart, enligt ett pressmeddelande. 

Från och med första mars 2023 slutar Nordiska kompaniet att sälja äkta päls. Både hela pälsar och varor med detaljer av päls stoppas.

– Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas enbart för sin päls, säger Ulrica Bogh Lind, PR-ansvarig för NK, i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller päls från ”djur som fötts upp eller jagats med huvudsakliga syftet för sin päls”. Försäljningen av varor med fårskinn och läder kommer alltså att kunna fortsätta. 

Att säljstoppet börjar gälla först nästa år beror på att planeringen av inköp kräver lång framförhållning, enligt pressmeddelandet.

Organisation: ”Känns otroligt”

Beskedet tas emot ”med stor glädje” av organisationen Djurrättsalliansen.

– Att nås av denna nyhet känns otroligt. Vi är oerhört glada och stolta när stora bolag rör sig i rätt riktning, säger Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen i ett uttalande.

Hon hoppas att fler företag ska ta efter.

– Förhoppningsvis kan NK:s beslut inspirera andra att göra detsamma, säger Ronja Lagnemar Savic i uttalandet.