Marianne Nivert tycker att Lars G Nordströms lön är normal. Foto: WEINE LEXIUS
Marianne Nivert tycker att Lars G Nordströms lön är normal. Foto: WEINE LEXIUS

Nivert försvarar Nordströms lön

Publicerad
Marianne Nivert, styrelseordförande i Posten, försvarar nya vd:n Lars G Nordströms höga löneläge.
- Det är exakt samma kostnad per månad som vi hade för förra vd:n, säger Nivert till Expressen.se.
Nordströms årslön är 10,8 miljoner kronor.
Förutom att inneha en av landets högsta vd-löner, vilken ger honom 10,8 miljoner kronor per år, får Lars G Nordström även 5 miljoner kronor om året i pension från delstatliga Nordea och ytterligare 1,2 miljoner för sitt styrelsearbete i Nordea och Telia Sonera.
Sammanlagt – 17 miljoner kronor.
Lars G Nordströms speciella kompetens, nu när svenska och danska postverken skulle gå ihop, är ett av skälen till att han fick jobbet, förklarar Postens styrelseordförande Marianne Nivert för Expressen.se.

"Sticker inte ut"

- Han är inte anställd utan har en korttidsanställning på mellan sex och nio månader, säger hon.
Många tycker att ersättningen är orimlig?
- När man räknar in pensionsavsättningar, avgångsvederlag och andra villkor är det exakt samma kostnad per månad som vi hade för förra vd:n. I det här fallet finns ingen uppsägningstid.
Anser du att det är en marknadsmässig lön?
- Om vi tittar på storleken på företag så sticker den inte ut.
Har du hört kritiken?
- Ja, det är klart att jag har hört att det finns många som tycker att det här är för mycket, men vi behövde precis den kompetens som Lars G Nordström besitter. Han har bland annat varit med om fusionsgenomförande i Nordea, har god kunskap om den typen av tjänsteföretag och är en mycket erfaren person.

Folkpensionär

Ni kände till att han fick 5 miljoner i pension?
- Han är folkpensionär och har intjänat en pension. Jag tror inte att vi hade kunnat få honom att ställa om vi hade sagt att han skulle avstå sin pension, att han skulle arbeta gratis för oss.
Sekos förbundsordförande Janne Rudén sa till TV4-nyheterna på tisdagskvällen att ”det går inte ihop för mig”.
- Om det är så att man vill ha den här typen av kompetens och tycker att det är viktigt att vi på Posten ska genomföra den här fusionen med en person som har den kompetensen så är det inte konstigt att vi gav honom samma lönepaket som vår tidigare vd.
Vad händer om ”sex till nio månader”?
- Det får vi avgöra då. Fusionen pågår och vi har fullt arbete med den och nu har den blivit något försenad på grund av förhandlingar på den danska sidan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen