Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nio viktiga steg för att kunna gå i tidig pension

Drömmer du om att gå i pension några år tidigare?

Ser du över dina alternativ ordentligt och undviker vanliga fällorna kan pensionärslivet ligga närmare än du tror.

Men gå först igenom de här nio viktiga stegen. 

1. Räkna på din inkomst

Har du låg inkomst och har rätt till garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd kommer övergången från lönearbete till pension kanske inte innebära några drastiska skillnader i din privatekonomi. Men har du haft en hög inkomst lär övergången kännas desto mer, om du inte maximerar uttaget från tjänstepensionen. Gör en prognos på Minpension.se och se exakt hur din privatekonomi kommer att påverkas av pensioneringen – och vad som händer med prognosen om du skulle arbeta något eller några år till.


2. Avfärda inte deltids-alternativet

Vill du absolut sluta arbeta helt eller kan deltid vara ett alternativ? För varje år du skjuter upp uttaget av inkomstpensionen blir den cirka 7–8 procent högre, enligt Pensionsmyndigheten. Kanske kan du bara ta ut tjänstepensionen och fortsätta arbeta deltid? Efter 66 års ålder får du dessutom förhöjt jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag om du arbetar, vilket gör att du kan ha en högre inkomst innan du måste börja betala statlig inkomstskatt. 


Att gå i tidig pension kräver att du ordentligt ser över dina utgifter.
Foto: ANN JONASSON

3. Gör en budget

Att gå i tidig pension kräver att du ordentligt ser över dina utgifter. Boendekostnaden är förmodligen din största utgift. Klarar din boendeform övergången från lön till pensionsinkomst? Gå igenom dina utgifter och se vad du kan dra in på. Avsluta onödiga abonnemang och se till att du inte är dubbelförsäkrad. 

4. Kolla om du kan få viktiga bidraget

Pensionsmyndigheten bedömer att omkring 100 000 svenska pensionärer har rätt till bostadstillägg utan att ha ansökt om det. Bostadstillägget kan vara det som räddar din ekonomi vid övergången till pension. Kontakta Pensionsmyndigheten för att se om du har rätt till bidraget. Men – du kan bara ansöka om det från 65 års ålder. 

5. Maxa inte uttaget

Väljer du att gå i pension tidigt har du förmodligen många år som pensionär framför dig. Gör då inte misstaget att maxa uttaget från tjänstepensionen under de fem första åren. Klokare för den som går i pension tidigt är att blanda olika uttagstider, så att några försäkringar betalas ut livsvarigt. På Minpension.se så får du en bra översikt över dina försäkringar. Tänk på att har du en gång valt en kort utbetalningstid på fem år kan du inte ångra dig. 

6. Tänk på "SL-pensionärs"-fällan

Pensionärer som börjar plocka ut allmän pension tidigt samtidigt som de arbetar för att få tillgång till aptitliga rabatter går samtidigt miste om en del av sitt sociala skydd. Skulle du bli av med arbetet under denna tid sänks ersättningen från a-kassan från 80 till 65 procent av lönen. Att blanda lönearbete med visst pensionsuttag behöver inte vara fel, men kolla om du i stället kan kombinera lön med tjänstepension eller uttag från privata pensionsförsäkringar. Att ta ut inkomstpension för att få tillgång till rabatter är inte en bra idé. 

Pensionärer som börjar plocka ut allmän pension tidigt samtidigt som de arbetar för att få tillgång till aptitliga rabatter går samtidigt miste om en del av sitt sociala skydd.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

7. Plocka ut rätt försäkring först

Välj kortast utbetalningstid för den försäkring som inte är flyttbar och som drar höga avgifter. Längst utbetalningstid väljer du följaktligen för försäkringar i vilka du kan välja indexfonder med låga avgifter, på under 0,5 procent. Kolla också pensionsbolagens status om du har valt traditionell livförsäkring. Är den så kallade kosolideringsgraden,  som du hittar på pensionsbolagens hemsidor, lägre än 100 procent finns risk för sänkt återbäringsränta. Plocka ut från din försäkring hos bolag med låg konsolideringsgrad först.

8. Gå inte i skattefällan

Tillhör du dem som har det angenäma problemet att pensionen är så hög så den överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt? Sprid ut utbetalningarna. Brytpunkten går 2018 vid 41 200 kronor. Du kan exempelvis vänta med att ta ut pengar från ett eventuellt privat pensionssparande.

9. Gör inte vanliga placeringsmisstaget

Många placerar allt pensionskapital i räntor när de går i pension. Men går du i pension tidigt kommer du att vara pensionär i många år, och under den tiden måste pengarna få möjlighet att fortsätta växa. Behåll en del i aktiefonder med låga avgifter, medan du lägger den andra delen i räntefonder. 


Det här betyder pensionsorden

Inkomstpension: Får du från staten. Betalas alltid ut under hela din pensionstid. 

Tjänstepension: Får du från din arbetsgivare. Kan placeras i en traditionell livförsäkring eller fondförsäkring. Du kan själv välja uttagstid. 

Traditionell livförsäkring: Du låter pensionsbolaget förvalta pengarna åt dig. Tidigare fanns en garanterad ränta, men inte längre. Placeras generellt till lägre risk och har relativt låg avgift.

Fondförsäkring: Du väljer själv fonder i en försäkring hos pensionsbolaget. Inga garantier och högre risk, men större möjligheter till avkastning för den som kan hitta fonder som har låga avgifter.