Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nikes vd avgår efter dopingavslöjanden

Mark Parker, Nikes avgående vd.Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Alberto Salazar.Foto: STEVE DYKES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nikes vd Mark Parker avgår nästa år, meddelar bolaget.

Beskedet kommer kort efter avslöjandet om Nikes kontroversiella löpningssatsning Oregon Project.

Projektets huvudtränare, Alberto Salazar, har tidigare stängts av sedan han befunnits skyldig till dopning av sina adepter.

Nike-vd:n drogs in i skandalen när det framkom att han flera gånger hade informerats om Alberto Salazars dopningsaktiviteter, utan att agera.

Mark Parker har sedan dess också gett sitt fortsatta stöd till Alberto Salazar och meddelat att Nike kommer att ställa sig bakom ett överklagande från den avstängde tränaren.

Mark Parker kommer dock inte att lämna Nike. Han ska i stället bli styrelseordförande för bolaget, medan vd-posten övertas av John Donahoe.

Alberto Salazar var chef för Nike Oregon, ett träningsprojekt som har inkluderat storstjärnor som Mo Farah och Sifan Hassan. 61-årige Salazar har varit under utredning av USA:s antidopningsbyrå Usada under flera år och dömdes i förra veckan till fyra års avstängning för dopning – mitt under friidrotts-VM i Doha, Qatar.

Anklagas för dopingbrott

Salazar ska bland annat ha försett aktiva med testosteron och ha manipulerat dopningsprov.

Tidigare i oktober lades projektet ner och Parker sade till Runners world:

– Situationen, tillsammans med de pågående ogrundade påståendena, är ett störningsmoment för många av idrottarna och stör deras möjligheter att fokusera på träning och tävling. Jag har därför tagit beslutet att lägga ner Oregon Project.

Mark Parker poängterar att Usada inte har funnit några bevis för någon organiserad dopning eller bevis på att några prestationshöjande medel använts på idrottarna i Oregon-projektet.

Han säger också att Nike kommer hjälpa idrottarna att hitta nya träningsmöjligheter.

Stjärnan om Salazar: ”Get him out”!

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!