Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nicolina, 28, blev lurad av taxichauffören

Så skyddar du dig mot bedrägerier.
Nicolina Tångring blev lurad på 13 000 kronor.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nicolina Tångring.Foto: Privat / Privat

Efter en julfest med jobbet skulle Nicolina Tångring, 28, ta en taxi hem.

Dagen efter märkte hon att en stor summa pengar saknades från hennes konto och att hon hade fått med sig någon annans bankkort.

– Det gick jättefort, säger Nicolina Tångring.

Det var på fredagskvällen som Nicolina Tångring, 28, hoppade in i en taxi på Stora torget i Västerås efter en julfest med jobbet.

Nicolina Tångring beskriver taxiresan som vilken annan taxiresa som helst.

– Chauffören var trevlig och pratglad och vi svängde förbi Max så jag kunde köpa något att äta, säger Nicolina Tångring.

När Nicolina sedan skulle betala för taxiresan satte hon in bankkortet i kortläsaren och knappade in koden. Sedan tog taxichauffören tillbaka kortläsaren och gav Nicolina sitt kort.

Dagen efter skulle hon gå och handla, men då fungerade inte kortet.

– Det blev ”medges ej” hela tiden och jag förstod inte varför, jag hade ju pengar på kortet, berättar Nicolina.

Fick tillbaka ett annat kort

Hon loggade in i sin internetbank och såg då att 13 000 kronor hade dragits.

– Jag ringde banken direkt som sa att det var uttag från en bankomat, så jag frågade hur det kunde vara möjligt eftersom jag hade mitt kort och inte hade tagit ut några pengar, säger Nicolina.

Det var då hon märkte hon att det inte var hennes namn som stod på bankkortet hon hade fått tillbaka av taxichauffören.

– Det var en annan kvinnas namn, chauffören måste ha bytt ut det på en millisekund och gett mig ett kort som såg ut som mitt, berättar Nicolina.

Nicolina blev lurad på 13 000 kronor.Foto: Privat / Privat

Hon kontaktade sedan kvinnan vars namn stod på kortet som berättade att hon hade varit med om exakt samma sak – och blivit av med 8 000 kronor.

Nicolina har polisanmält händelsen och spärrat sitt gamla kort. Hon vet ännu inte om hon kommer få tillbaka några pengar.

– Det känns så himla tråkigt nu innan jul, säger Nicolina.

Samtidigt menar hon att hon kommer vara mer uppmärksam i samband med framtida taxiresor.

– Det känns så klart otryggt, men man kan inte dra alla över en kam. Jag kommer vara noggrann med att kolla licensen och kommer fotografera registreringsskyltarna i framtiden.

Förundersökning inledd

Mikael Hedström, presstalesperson hos polisen, berättar att man tittar på ärendet och att en förundersökning har inletts.

– Det finns uppgifter om en gärningsman och man kommer att titta på det och se om det finns bilder när pengarna har tagits ut, säger Mikael Hedström.

Vidare menar Mikael Hedström att det är viktigt att tänka sig för när man lämnar ut sitt kort.

– Man ska tänka efter men det är svårt att hålla koll och det kan gå jättefort att någon fotograferar av kortnumret och de tre siffrorna på baksidan och då kan man handla med kortet.

Förundersökningsledaren Björn Sidenhjärta berättar för VLT att den här typen av brott inte har varit vanligt förekommande, men att det har skett vid upprepade tillfällen i Västerås under året.

– I Stockholm har det varit ett jätteproblem, men man slog nog ut någon liga vid en spaning. Men vi har varit tämligen skonade hittills, säger Björn Sidenhjärta till VLT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!