Totalt har fyra personer gripits från ett nätverk som misstänks ha lurat SBAB på 60 miljoner kronor. Foto: Anders Wiklund/TT
Totalt har fyra personer gripits från ett nätverk som misstänks ha lurat SBAB på 60 miljoner kronor. Foto: Anders Wiklund/TT

Nätverk kan ha lurat SBAB på 60 miljoner

Publicerad

Ett nätverk misstänks ha lurat kreditbolaget SBAB på 60 miljoner kronor.

Nu har riksenheten mot korruption slagit till och i en gryningsräd kunde polisen gripa tre personer, skriver Dagens Nyheter.

Enligt kammaråklagaren Thomas Forsberg misstänks huvudmannen bakom affären ha låtit sig mutas med 15 miljoner kronor.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som man slog till i en stor insats där Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen deltog.

Totalt greps fyra män från nätverket, en bolånerådgivare, som misstänks vara hjärnan bakom affären, och tre personer till.

De är nu misstänkta för bedrägeri och grovt tagande av muta samt medhjälp till det senare, skriver DN.

Förfalskade handlingar

Sedan gripandena har misstankarna stärks, och enligt tidningen kommer häktningsförhandlingar att hållas mot männen under fredagen.

Brotten ska ha begåtts på ett företag som förmedlar bostadslån i Stockholm under år 2015.

– Vi fick i höstas misstanke om att en anställd hade förfalskat handlingar som låg till grund för en låneansökan till SBAB och att han kunde ha gjort det mot ersättning. Det ledde till avsked och polisanmälan, säger förmedlingsföretagets vd till DN.

Det ska enligt kammaråklagare Thomas Forsberg röra sig om brottslighet som har omsatt 75 miljoner kronor.

Bolån beviljade på falska grunder

– Huvudmannen är misstänkt för att i tjänsten ha hjälpt ett stort antal privatpersoner att få bolånekrediter som de troligen annars inte skulle ha fått, krediter som uppgår till cirka 60 miljoner kronor. För att utföra detta hävdar jag att han låtit sig mutas med minst 15 miljoner kronor, säger Forsberg till DN.

Det ska röra sig om 30 personer som misstänks för bestickning. Enligt Forsberg har de mutat sig till bolån.

– Bolån har beviljats på falska grunder. Det finns fullgoda säkerheter, men av försiktighetsskäl har vi i vår senaste rapport ändå reserverat 20 miljoner kronor, säger SBAB:s vd Klas Danielsson till DN.

SBAB ska ha sagt upp avtalet med företaget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen