Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nätjätten slutar sälja nazi-prylar

Jeff Bezos är grundare och vd för Amazon. Foto: Ap / TT / NTB Scanpix
Jeff Bezos anses nu vara rikast i världen. Foto: DAVID RYDER / POLARIS POLARIS IMAGES

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon har börjat plocka bort nazistprodukter från sitt sortiment.

Företaget har nyligen fått kritik för att man sålt minnessaker från andra världskriget och annat som kan kopplas till nazismen och andra hatrörelser.

Det var i juli som två rapporter presenterades från olika organisationer som undersökt vad e-handelsjätten Amazon säljer och som kan kopplas till nazismen och vit makt-rörelsen men också till islamofobisk och antisemtiska verksamheter.

Här kom man fram till att Amazon i sitt sortiment och som handelsplats åt andra leverantörer hade produkter som kläder, smycken, böcker, musik, och minnesföremål som var direkt kopplat till dessa rörelser och ideologier.

 

LÄS MER: Amazon köpte namn från 59-årig svenska

 

I rapporterna framkom att Amazon visserligen har regler som förbjuder den här typen av varor, men att man också varit dålig på att efterleva att de följs.

"Amazon brukar vara långsamt på att agera - om ens det - efter påtryckningar från allmänheten i stället för att agera", skrev man i en av rapporterna.

Nu väljer Amazon att agera - och rensa i sitt sortiment, skriver BBC.

Förutom att blockera försäljare av dessa varor på sin e-handelsplattform, ska Amazon nu direkt börja söka efter dessa varor i sortimentet och agera direkt.

Amazon anklagas för senfärdighet

Nyligen kom uppgiften att Jeff Bezos, Amazons grundare och vd, blivit världens rikaste man, och petat ner Microsoft-grundaren Bill Gates från tronen.

Jeff Bezos uppges vara god för 147 miljarder dollar, eller nästan 1300 miljarder kronor. Det gör honom till planetens överlägset rikaste person.

Men medan Bill Gates är känd för sin filantropi och välgörenhet har Jeff Bezos varit anonym på den fronten.

 

LÄS MER: Amazons skapare är snart rikast i världen

 

New York Times skriver att Jeff Bezos är den enda av de fem rikaste miljardärerna i USA som inte har skrivit på den så kallade Giving pledge. Den är ett initiativ från Bill Gates och investeraren Warren Buffett där man verkar för att försöka få de rikaste amerikanerna att ge bort minst halva sin förmögenhet till välgörenhet.

Amazon-grundaren har heller aldrig synts på "Philantropy 50", en årlig lista över USA:s 50 största välgörare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!