Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nätjättarnas svenska satsning gav få jobb

Foto: SUSANNE LINDHOLM / TT / TT NYHETSBYR?N
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) drev tillsammans med Mikael Damberg (S) och Isabella Lövin (MP) på för att flera nätjättar skulle etablera sig i Sverige.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har lockat med stöd och sänkt elskatt för att nätjättarna ska etablera sig i Sverige. 

Syftet: att säkra nya svenska jobb i digitala näringar. 

Men Aftonbladets granskning visar att det rör sig om långt färre arbetstillfällen än prognosticerat. 

– Det här är en framtidsbransch, där vi vill ha investeringar i vårt land, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S). 

Regeringen har aktivt drivit på för att nätjättar som Google, Facebook och Amazon ska etablera sig i Sverige och bygga serverhallar i landet. 

Ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan skrev 2017 brev till nätjättarna och uppmanade dem att komma hit ”och dra nytta av vårt fina företagsklimat”.

Regeringen har också sänkt elskatten med 97 procent för nätjättarnas serverhallar. Samtidigt som nätjättarna kunnat ta del av etableringsstöd – hittills har Facebook mottagit sammanlagt 140 miljoner kronor från den svenska statskassan. 

Bakom brevet och charmoffensiven ligger en förhoppning om att de digitala näringarna ska innebära nya jobb. Halvstatliga Business Sweden hanterar arbetet med etableringen av utländska serverhallar i Sverige och har redovisat kalkyler om 30 000 nya jobb i branschen till år 2025. 

Flera av nätjättarna har nu etablerat sig i Sverige:
 Facebook har anlagt två stora serverhallar i Luleå. 

 Google är på väg att bygga serverhallar i Avesta. 

Amazon bygger serverhall i Västerås. 

56 anställda

Samtidigt kan Aftonbladet visa att satsningarna som gjorts hittills inte inneburit någon större mängd arbetstillfällen. Trots att Facebook byggt två serverhallar har dotterbolaget Pinnacle Sweden AB, som sörjer för hallarna, bara 56 anställda enligt den senaste årsredovisningen.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tycker att det är för tidigt att recensera utfallet av antalet arbetstillfällen som skapats i branschen och menar att prognosmakare som Business Sweden får svara för sig.  

– Vi är bara i en början av en genomgripande digitalisering av allt vi gör i våra samhällen, säger han och konstaterar att det visserligen finns problem:

– Att de håller på att undvika skatt är ett otyg. Hela vår samhällsmodell bygger på att vi tar ett gemensamt ansvar för sådan som är viktigt för alla människor. 

Ministern: ”Ett otyg”

I samband med Paradisläckan 2017 avslöjades det hur Facebook har ett avancerat upplägg för att minska andelen skatt man betalar när man verkar i Sverige. Därefter har det framkommit att andra nätjättar använder sig av liknande upplägg. 

Borde inte regeringen fått till lösningar för att stoppa det redan nu? 

– Det är verkligen ett uttryck för att det är svårt för varje enskilt land att lösa frågan på egen hand. Det är därför det pågår ett arbete och diskussion, där Sverige deltar, både inom EU och inom OECD, säger Ibrahim Baylan.