Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nätbluffarna ökar – de här ska du akta dig för

Tänker du på hur du använder ditt kontokort för att undvika bedrägerier?
Heidi Trang, 23, studerande, Västberga: "Jag tänker på att inte skriva in mitt kortnummer på "random" sidor, kollar alltid så att det är en bra sida, en som man kan lita på innan man använder kortet. När man besöker nya ställen som t.ex. restauranger så tar jag alltid kvittot och kollar så att det stämmer överens på banken. På krogen tar jag också alltid kvittot och är extra vaksam."

Foto: Michaela Hasanovic
Ofelia Larsson, 33, personlig assistent, Vällingby: "Tänker inte på det men jag har aldrig råkat ut för det. Man har läst om hur de gör så jag tar ut pengar med kort när bankomaten har en kamera, tar inte ut på obevakade ställen. Jag lämnar aldrig ut mitt kortnummer på nätet heller och på t.ex. krogen så tar jag alltid kvitton och ser på kontohistoriken om det stämmer." Foto: Michaela Hasanovic
Per Axelsson, 49, säljare, Råcksta: "Det gör jag nog varje gång jag betalar på nätet och med Paypal för att det är säkert. Har inte de Paypal-funktionen så låter jag bli att handla för att man inte vet säkert. Är man utomlands så betalar man kontant, ibland lämnar jag ifrån mig kortet men vill helst inte släppa det ifrån mig." Foto: Michaela Hasanovic

Nätbedrägerierna ökar.

Postnord, Swedbank, Spotify, Tele 2 och Viaplay varnar samtidigt för bluffmejl som skickats ut i deras namn.

– Jag väntade en försändelse, annars hade jag aldrig öppnat mejlet, säger Anders Bengtsson, som trodde att det kom från Postnord.

Så gör du om du drabbas

* Du kan kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

* Polisanmäl bedrägerierna direkt och bestrid de felaktiga fakturorna.

* Ring din bank och kontrollera dina bankkonton.

* Om du har blivit av med ditt körkort eller id-handling - spärra det direkt. Vänd dig då till kortutgivaren. Telefonnummer för spärr finns på baksidan av kortet.

* Kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt adress.

* Kontrollera också med Svensk Adressändring att det inte har gjorts någon eftersändning.

Källa: Polisen

Anders Bengtsson, 70, från Tyresö väntade ett paket och trodde därför att mejlet, som påstods vara från Postnord, handlade om det.

– Jag öppnade det och klickade på en länk för att få kollinummer, säger han.

Men det han trodde var en fraktsedel var ett virus, som krypterade filerna på datorn.

– Datorn låste sig och en ruta kom upp där det stod att datorn var kapad och att jag skulle behöva betala pengar för att låsa upp den. Som tur var hade jag backup på filerna, säger han.

Ofta vid löning

Även Swedbank, Tele 2, Spotify och Viaplay varnar för liknande falska mejl där man uppmanas fylla i sina uppgifter så att bedragaren kan komma åt konto- eller personnummer.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige

– De blir allt skickligare på att luras med falska mejl. De är mer förfinade och svårare att upptäcka i dag än tidigare, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.

Bluffmejl kan komma vid löningstider – när det finns pengar på kontot.

– Eftersom det handlar om att lura till sig andras pengar så är det rimligt att föreställa sig att angriparna intensifierar sina attacker när det finns pengar hos människor, säger hon.

Enligt en Sifo-undersökning från försäkringsbolaget My Safety skickar en av fyra tillfrågade bank- och personnummer via mejl, sms eller sociala medier.

Polisen satsar

De anmälda nätbedrägerierna ökade med 78 procent fram till juli i år, jämfört med samma period i fjol. I sex fall av tio handlar det om stulna kortuppgifter.

Polisen fick i fjol in 185 000 anmälda bedrägeribrott. Hälften av bedrägeribrotten börjar med en id-kapning, som från juli är ett brott.

Bedragarna använder ofta kända varumärken för att lura sina offer.

– Man behöver inte möta brottsoffret. Dessutom kan du gömma dig för polisen genom olika program på internet så brotten är svårare att spåra, säger Mattias Falkbåge, gruppchef för polisens nationella bedrägericenter.

Polisen satsar nu på att stoppa id-kapningar och bedrägeribrott och rekryterar medarbetare till utredningar.

Anne-Marie Eklund Löwinder tror att nätbedrägerier kommer bli allt vanligare.

– Det räcker att en person går på ett bedrägeri så har förövaren tjänat pengar rakt ner i fickan. Tyvärr är det här en tråkig men naturlig utveckling. Kriminalitet följer pengarna och nu är pengarna i allt större utsträckning på väg in på nätet.

Vanliga nätbedrägerier just nu

Swedbank

I sms och mejl, som uppges komma från Swedbank, uppmanas kunder att uppge sina kortnummer och inloggningsuppgifter. Skälet uppges ofta vara att det uppstått något problem i bankens system eller att uppgifterna måste uppdateras.

Facebook

Ett annat bedrägeriförsök som blivit allt vanligare är via Facebook. Någon som uppger vara en vän, kollega eller annan bekant kontaktar dig och ber dig om olika saker. Det kan till exempel handla om att man vill att du ska logga in på din internetbank, eller att man vill ha din kort- eller kontouppgifter.

Postnord

Flera varianter på bluffmejl som påstås komma från Postnord har skickats ut. Rubriken på mejlet kan till exempel vara ”Kuriren har inte levererat paketet” eller ”Du har lösta paket”. Mejlet fortsätter oftast med: ”Courier kunde inte leverera det här paketet till dig".

Spotify

I mejl som cirkulerar uppmanas du att uppdatera dina fakturauppgifter – annars försvinner din prenumeration. Avsändaren, som utger sig för att vara Spotify, är dock en bedragare.

Viaplay

I falska mejl som påstås vara från Viaplay kommer en kvittens på ett köp av ett Viaplay-paket för 90 kronor. Du hänvisas till en länk där du ska fylla i betalningsuppgifter.

Tele 2

Bluffmejlet påstår att en faktura dubbeldebiterats och uppmanar dig att logga in för att få återbetalning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!