Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästa steg i konflikten – kinesisk delegation till USA

Kinas president Xi Jinping.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
USA:s president Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Handelskriget är ett steg närmare en lösning.

En delegation från Kina reser nu till USA för att förbereda för de planerade samtalen i oktober.

Samtidigt saktar Kinas ekonomiska tillväxt in allt mer – och det kan öka motivationen att nå ett nytt avtal, skriver CNN. 

Det är Kinas vice finansminister Liao Min som under onsdagen reser med en delegation till Washington DC i USA, skriver South China Morning Post.

Syftet är att förbereda för de samtal – på högre nivå – som är planerade att hållas i början av oktober. Då ska Kinas vice premiärminister Liu He, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och USA:s finansminister Steven Mnuchin mötas ansikte mot ansikte för att försöka komma närmare en lösning i handelskonflikten.

De har tidigare pratat i telefon med varandra.

Sämre ekonomisk tillväxt i Kina

Samtidigt som en kinesisk delegation reser till USA kommer nya siffror om Kinas ekonomiska tillväxt. Och den har saktat in ytterligare:

I augusti ökade den industriella produktionen i landet med 4,4 procent, jämfört med förra året. Det är den svagaste tillväxten på 17 år, enligt CNN.

Den amerikanska tv-kanalen skriver att detta kan ge Kina ytterligare ett incitament att reparera den infekterade handelsrelationen med USA, och ta ytterligare steg för att stimulera den inhemska ekonomin.

Det var i maj som handelskonflikten mellan USA och Kina trappades upp ytterligare. Sen dess har de båda länderna i omgångar meddelat att de ska höja tullavgifterna på det andra landets varor – vilket bland annat har skapat global turbulens på börsen.

Men de senaste veckorna har tonläget varit försiktigt positivt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!