Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Näringslivshöjdarna: Låt Sverige få vinter-OS 2026

Cristina Stenbeck. Foto: CAROLINA BYRMO/TT / CAROLINA BYRMO TT NYHETSBYRÅN
Daniel Ek. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Persson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallenbergsfären, Cristina Stenbeck, Daniel Ek och H&M-familjen ställer sig tillsammans med en rad andra näringslivshöjdare bakom ett gemensamt uppror för att låta Sverige stå som värd för vinter-OS 2026.

I dag har de publicerat ett gemensamt uppror via Stockholms Handelskammare tillsammans med en rad toppolitiker, däribland statsminister Stefan Löfven.

De företagsledare som undertecknat uppmaningen är:

Johan Dannelind, Telia.

Daniel Ek, Spotify.

Börje Ekholm, Ericsson.

Henrik Henriksson, Scania.

Anders Nilsson, Tele2.

Karl-Johan Persson, H&M.

Stefan Persson, H&M.

Cristina Stenbeck, Zalando.

Jacob Wallenberg, Investor.

Marcus Wallenberg, SEB.

– Det är väldigt positivt att vinterspelens nya agenda så tydligt framhåller behovet av hållbara spel och vår övertygelse är att Sverige har bäst förutsättningar att leverera ett hållbart arrangemang, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

I uppropet skriver man bland annat att Sverige bör ta chansen att stå som värd för världens första riktigt klimathållbara OS och Paralympics.

Lyfter fram hållbara spel

– Vinterspelen kan stärka Stockholm och Sveriges attraktivitet och varumärke, öka intresset för idrottande bland unga, gynna besöksnäringen och samtidigt ha positiva effekter för handeln med omvärlden. Vi tror också att Internationella Olympiska Kommitténs ambition om en stark hållbarhetsprofil innebär att spelen kan nyttjas som språngbräda för ett ännu vassare svenskt hållbarhetsarbete, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Politikerna som skrivit på

Flera politiker medverkar med sina namn under artikeln: statsminister Stefan Löfven (S), Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, Irene Svenonius (M), ordförande i Region Stockholm och Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Texten är publicerad på engelska och vänder sig till medlemmarna i Internationella olympiska kommittén (IOK) som på måndag beslutar om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!