Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näringslivets hjälp – från kungaparet

Kungaparets officiella besök i Japan är över – och de är själva nöjda. Men nöjdast kanske näringslivet.
Foto: FRANCK ROBICHON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, är nöjd med besöket.
Foto: JOAKIM GOKSÖR/TT

TOKYO. Kungaparets officiella besök i Japan är över – och de är själva nöjda.

Men nöjdast är näringslivet där tunga företrädare som Jacob Wallenberg, Carl-Henric Svanberg och Gunilla von Platen använder kungligheterna i sitt PR-maskineri.

– Det finns ett intresse för kungaparet i media som gör det lättare för våra svenska företag, säger handelsminister Ann Linde (S). 

Snart sätter sig kungen och drottningen längst fram i ett flygplan för att resa hem till Stockholm.

Fyra dagars vistelse i Japan, där ett officiellt besök har ägt rum, är över.

Med på resan var en rekordstor näringslivsdelegation – 71 svenska företag – som jublar över möjligheterna som nu öppnats för export till Japan.

Just tack vare kungen och drottningen.

Gunilla von Platen, känd från SVT:s "Draknästet", representerar företagen Transcom och Xzakt och menar att kungaparets närvaro är avgörande för resornas framgång.

– Det ger andra öppningar för oss i näringslivet. Hade vi inte haft kungaparet med hade vi inte fått den uppmärksamheten som vi har fått nu, säger hon.

Gunilla von Platen har följt med under kungaparets resa till Japan.
Foto: SVEN LINDWALL

Men rent konkret, vad innebär det att till exempel ha kungaparet med vid bordet när ni träffar premiärminister Shinzo Abe?

– Det öppnar upp möjligheter som jag är övertygad om inte hade öppnats annars. Sedan kan det självklart bli lite mer stelt också, men jag är övertygad om att det är väldigt positivt för näringslivet.


LÄS MER: Silvias kupp mot japanska prinsessan – framför alla 

Jacob Wallenberg.
Foto: SVEN LINDWALL

”Kungaparet sätter Sverige på kartan”

Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, håller med och beskriver det som att kungaparets närvaro ”sätter Sverige på kartan”. Något som också Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo, trycker på.

– Det betyder ganska mycket, det blir lite av en manifestation. Kungaparet är med, den japanska kejsaren finns med i olika sammanhang. Det är sällan han deltar i den typen av aktiviteter, säger Svanberg.

Carl-Henric Svanberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Jacob Wallenberg fortsätter om betydelsen av resan:

– Det ger oss möjligheter att träffa våra japanska motsvarigheter, att bjuda in till ett seminarium och möta motparter och diskutera, lära känna varandra.

Ministern: ”Attraktivt för svenska företag”

Några konkreta affärsmässiga överenskommelser mellan svenska och japanska företag har ännu inte offentliggjorts med anledning av resan. Men Ann Linde (S), EU- och handelsminister, som varit med under resan är optimistisk.

Ratificeringen av ett frihandelsavtal mellan EU och Japan är nämligen i fullt arbete.

– Det är mycket som händer här på samma gång vilket gör det attraktivt för svenska företag att etablera sig, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!