Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet med ägaren till skandalhästen Propulsion

Bengt Ågerup har i dag Sveriges i särklass största skatteskuld: 1,5 miljarder kronor.Foto: LEIF NORBERG / ALN
Bengt Ågerup syns ofta på landets travbanor och tar gärna emot priserna när Stall Zets hästar vinner.Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Bengt Ågerup efter segern med Stall Zets Love Matter på Solvalla i maj 2017.Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR MEDIA
Propulsions tränare Daniel Redén är även vd för Brixton Medical AB som äger travstallet. Han säger sig dock inte veta vem som är bolagets ägare.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Bengt Ågerup med en Propulsion–halsduk runt halsenFoto: LARS JAKOBSSON / TR MEDIA
Propulsion efter segern i Elisloppet på Solvalla den 31 maj. Nu stryks den segern och prissumman på 3 miljoner måste betalas tillbaka.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
1 / 7

Stjärnhästen Propulsions ägare krävs nu på 26 miljoner kronor som Stall Zet måste betala via ägarbolaget.

Men vem äger den nu skandaliserade hästen? Spåren leder till den travbitne miljardären Bengt Ågerup, 77, som jagas för en skatteskuld på rekordbeloppet 1,5 miljarder kronor. 

Pengarna för Propulsion ska betalas tillbaka senast i december.

Efter beskedet från Svensk Travsport att stjärnhästen Propulsion nervsnittas i USA i april 2015 stryks 45 starter som hästen gjort sedan den kom från USA. Prispengar på 26,3 miljoner kronor måste betalas tillbaka. I praktiken betyder det också att hästen blir värdelös och får inte ens användas för avel.

Nervsnittning är en åtgärd för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. I fallet med Propulsion ska han ha genomgått så kallad diod-laser efter att ha lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”. Åtgärden är inte tillåten i Europa.

Vem äger då stjärnhästen Propulsion och Stall Zet:s ägarbolag Brixton Medical AB utanför Enköping? Gå in på vilken stallbacke som helst i Sverige och du får svaret: Bengt Ågerup, miljardären som jagas av Kronofogden.

Bengt Ågerup blev rik på antirynkmedel

Expressen har tidigare granskat Bengt Ågerups kopplingar till travstallet och Kronofogdens jakt på pengar och tillgångar som kan täcka hans enorma skatteskuld. Det är en svindlande summa som Skatteverket kräver in från mångmiljardären Bengt Ågerup, som blev stormrik när han sålde livsverket Q-Med i Uppsala: företaget med antirynkmedlen Restylane och Macrolane – produkter som används bland annat vid bröstförstoringar. Försäljningen av bolaget resulterade i att Ågerup hamnade i en mångårig tvist med Skatteverket som granskade hans imperium med förgreningar till flera skatteparadis. Den exakta summan på skatteskulden i dag: 1 536 400 150 kronor. 

Bengt Ågerup, som formellt är skriven i Schweiz, finns sedan länge som ett av de mer avancerade fallen hos Kronofogden på grund av skatteskulden som härrör från hans affärer i Uppsala. Men resultatet från jakten på tillgångar i Sverige är magert. Blott drygt 4 000 kronor lyckas myndigheten lägga beslag på per månad i form av gamla pensionsförsäkringar i Skandia och SEB Trygg Liv.

Spåren leder till Cypern

På papperet finns inga spår efter Bengt Ågerup som ägare. Vd för Brixton Medical AB och tränare för Stall Zet som ägs av Brixton Medical, är Daniel Redén. Han säger sig inte ha någon aning om vem som äger bolaget han är vd för.

– Det har jag ingen koll på, sa Daniel Redén när Expressen granskande Bengt Ågerups skatteaffärer i somras.

Bolaget Brixton Medical ägdes tidigare av ett holdingbolag i Nederländerna med koppling till Bengt Ågerup. Men efter Skatteverkets alla granskningar, där spåren även gick till det holländska bolaget, ägs nu numera Brixton Medical av ett brevlådeföretag i Larnaca på Cypern. Spåren efter förändringen syns i Brixton Medicals senaste årsredovisning.

Brixton Medicals ägare syns i bolagets senaste årsredovisning. Spåren går till Cypern och brevlådeföretaget Iremo Limited där det inte går at se de verkliga ägarna.

Den i praktiken landsflyktige miljardären Bengt Ågerup syns då och då ta emot priser när någon av Stall Zets hästar har vunnit och presenteras då också som ägare. När skandalhästen Propulsion vann Åby stora pris i augusti 2018 fanns Bengt Ågerup med på bild tillsammans med chefstränare Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström. Ågerup höll i blomsterbuketten. Vid andra tillfällen har han synts med vinnarchampagnen.

Bengt Ågerup med vinnarchampagne när Stall Zets Love Matter vann på Solvalla den 28 maj 2017.Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR MEDIA

Skattedomen har i dag vunnit laga kraft sedan Högsta förvaltningsrätten vägrade att bevilja prövningstillstånd.

Bengts Ågerups juridiska biträde, advokat Anna Romell Stenmark har tidigare sagt att man överväger att föra skattebråket vidare till Europadomstolen. Expressen har tidigare sökt Bengt Ågerup via hans advokat. Men Ågerup har avböjt intervju.

Stall Zets tystnad

På Stall Zets hemsida var det tyst på torsdagen efter Svensk Travsports besked om Propulsion. Annat var det när hästen vann Elitloppet 31 maj i år - det lopp som skulle bli hästens sista innan avslöjandet. Den gången skrev Stall Zet på sin hemsida:

”Han har verkligen förgyllt sporten, inte bara för stallet, utan vi har en viss känsla av att många travfans i landet, i Norden, i Europa och övriga världen gillar vår superstar”.

Se hela presskonferensen om Propulsion-fallet
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!