Kungliga myntkabinettet tvingas lämna de anrika lokalerna på Slottsbacken i Stockholm. Foto: Ylwa Yngvesson
Kungliga myntkabinettet tvingas lämna de anrika lokalerna på Slottsbacken i Stockholm. Foto: Ylwa Yngvesson

Myntkabinettet tvingas lämna lokalerna

Publicerad

Kungliga myntkabinettet tvingas lämna de anrika lokalerna på Slottsbacken i Stockholm.

Hyran är för hög.

– Det är väldigt tråkigt, det är fina lokaler, säger museichef Eva Ramberg.

På tisdagsmorgonen informerades de anställda på Kungliga myntkabinettet om att museet planerar att flytta verksamheten – till nya lokaler.

Därmed lämnar museet, som kretsar kring ekonomisk historia, adressen på Slottsbacken i direkt anslutning till Stockholms slott.

– Vi förbereder ett beslut i den riktningen. Det är för att minska de stora kostnader vi har gällande lokaler, säger Eva Ramberg, museichef.

Hyran är för hög, helt enkelt?

– Vi har inte råd att utveckla vår verksamhet när vi har så stora fasta kostnader. Vi vill kunna utveckla vår verksamhet och vår personal för att kunna fullfölja vårt uppdrag.

För 2016 ligger det statliga anslaget till Kungliga myntkabinettet på omkring 20 miljoner. Grovt skissat kan man säga att knappt hälften av anslaget läggs på lokalkostnader, knappt hälften till personalkostnader.

– Det är alltså en marginell del som i dag går till den faktiska verksamheten. Det vill vi ändra på och lägga en större del av anslaget på själva kärnverksamheten, säger Eva Ramberg.

"Blandade reaktioner"

Under veckan kommer förhandlingar om flytten att påbörjas med facket.

– Det finns en tågordning i sådana här beslut och än har inget formellt beslut fattats.

Kungliga myntkabinettet är ett statligt museum och har haft sin verksamhet på Slottsbacken i 20 år.

– Det är väldigt tråkigt att lämna de här lokalerna, det är fina lokaler.

Hur reagerade personalen på informationen i morse?

– Det är blandade reaktioner. Jag vill inte återge den i detalj. Men alla känslor finns representerade. Alla berörs ju av det här.

Flyttar inte utanför Stockholm

Om beslutet verkställs och museet flyttar sker det med stor sannolikhet i samband med att det nuvarande hyresavtalet löper ut. Det är i december 2018.

Än är det inte klart vart museet sedan kan tänkas flytta.

– Vi har olika idéer, säger museichef Eva Ramberg och tillägger att det inte är tal om att flytta utanför Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen