Det polisanmälda företaget ringer upp dig för att få dig att byta pensionsfonden. Foto: Ruslan Guzov/ColourboxDet polisanmälda företaget ringer upp dig för att få dig att byta pensionsfonden. Foto: Ruslan Guzov/Colourbox
Det polisanmälda företaget ringer upp dig för att få dig att byta pensionsfonden. Foto: Ruslan Guzov/Colourbox
Det orange kuvertet. Foto: Magnus GlansDet orange kuvertet. Foto: Magnus Glans
Det orange kuvertet. Foto: Magnus Glans
De som luras ombeds logga in på sitt pensionskonto med sitt mobila bankid.De som luras ombeds logga in på sitt pensionskonto med sitt mobila bankid.
De som luras ombeds logga in på sitt pensionskonto med sitt mobila bankid.
På minpension.se kan du följa dina pensionspengarPå minpension.se kan du följa dina pensionspengar
På minpension.se kan du följa dina pensionspengar

Myndigheten varnar för pensionsbluffen

Publicerad

Flera personer har blivit lurade att byta premiepensionsfonder - utan deras vetskap görs ändringar till dyrare alternativ.

En privatperson har polisanmält företaget bakom bluffen och nu varnar Pensionsmyndigheten andra pensionssparare.

– Vi tänker hjälpa fler kunder om de vill polisanmäla det här företaget. Att byta fonder utan uppdrag, det låter i mina öron som bedrägeri, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

På nyårsafton la Pensionsmyndigheten ut en varning på sin hemsida där man varnade pensionssparare från att logga in på sitt mobila bankid om de samtidigt blev uppringda av företag som vill att de ska byta premiepensionsfonder. Bakgrunden till varningen är att klagomål från flera kunder som under hösten har blivit uppringda av fondföretaget Lundstedt fond och finans, något som Dina pengar tidigare har uppmärksammat. Konsumentverkat har flera ärenden på dem och har hotat med vite att sluta med sin aggressiva marknadsföring.

 

LÄS OCKSÅ: PPM-företag lurar uppringda personer.

 

– Jag har faktiskt personligen blivit uppringd av en säljare från Lundstedt fond och finans i höstas och jag kan förstå att kunderna uppfattar att det kommer från oss. Samtalet började med: Hej, jag ringer angående den premiepension du har hos Pensionsmyndigheten, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten och fortsätter:

– Det är en sak att man har aggressiv marknadsföring och det är tillräckligt illa det, men det som gjorde att vi gick ut och varnade på nyårsafton var att vi fick signaler om att en person hade blivit uppringd av dem och blivit ombedd att logga in med sitt mobila bankid och sedan hade Lundstedt fond och finans bytt hans fonder helt enkelt utan att han visste om det.

Sten Eriksso, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.Foto: Daniel Roos

Efter kontrollsamtal till andra som hört av sig till kundservice visade det sig att fler personer hade drabbats av byten utan deras vetskap. Byten till en dyrare fond som Lundstedt själva tjänar pengar på.

En person har nu polisanmält företaget.

– Vi tänker hjälpa fler kunder om de vill polisanmäla det här företaget. Att byta fonder utan uppdrag, det låter i mina öron som bedrägeri.

– En del människor är nog inte riktigt medvetna att ett företag som ringer upp har möjlighet att byta fonder hos oss när kunden startar upp sitt mobila bankid, även om man sitter på distans.

 

LÄS OCKSÅ: PPM-rådgivarens miss - ringde privatekonomen.

 

Pensionsmyndigheten stoppade även byten till den aktuella fonden strax efter nyår på grund av detta. Sten Eriksson vet inte hur många som har drabbats.

– Men de har sålt ganska hårt under slutet av december och början på januari, det är ju sådant som vi ser.

– Vi vill ju varna personer att inte starta sitt mobila bank-id när de blir uppringda av en säljare, för man har ingen aning om vad de gör.

Dina pengar har vid upprepade tillfällen sökt Lundstedt fond och finans vd Johan Lundstedt. Tidigare i höstas svarade han så här i ett mejl: "Jag kan inte uttala mig om individuella säljare förrän jag har utrett detta internt".

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen