Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndigheten slår larm om de dyra avgifterna

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

I en serie artiklar har Expressen berättat så kallade fond-i-fonder, som mjölkar spararna på kapital genom extremt höga avgifter.

Nu slår också Finansinspektionen larm. 

Expressen har tidigare berättat om fond-i-fonder. Det är fonder som investerar i andra fonder – i stället för direkt i aktier eller räntepapper – och som generellt tar ut extremt höga avgifter från spararna. Expressen har exempelvis avslöjat hur Skandia utåt säger sig ha rensat ut några av dessa dyra och dåliga fonder, men gömt dem på ett dolt fondtorg

 

LÄS MER: Svarta listan: Fonderna du måste se upp med 

Finansinspektionen kritiserar

Nu kritiseras fond-i-fonder också av Finansinspektionen. Myndigheten har gjort en kartläggning av 25 fond-i-fonder förvaltade av 25 olika fondbolag och slår fast att fonderna generellt är dyra. Snittet ligger på 1,71 procent, jämfört med snittet för vanliga svenska aktiefonder som ligger på 0,94 procent. För en indexfond ligger snittavgiften på 0,37 procent.

Dessutom är informationen om fondens totala avgift ibland otydlig, enligt FI.

– Det gör det svårt för konsumenter att utvärdera fondernas prestation och om de är värda den avgift de tar ut, säger Erik Lindholm, som är biträdande avdelningschef för Marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen. 

Fond-i-fonder tar ut flera avgifter; en årlig avgift, teckning- och inlösenavgifter och ibland också en avgift av den överavkastning som fonden har gett. Alla avgifter ska redovisas tydligt i informationsmaterial, men det gör det inte alltid konstaterar Finansinspektionen. 

– Det skulle innebära att konsumenten inte har varit korrekt informerad om fondandelsfondens sammanlagda avgifter, skriver myndigheten i sin rapport. 

Det hela blir dessutom än krångligare för konsumenten i och med att vissa fonder saknar ett index som spararen kan jämföra fonden med. 

FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

FI: Utrymme för förbättring

De fonder som de undersökta fond-i-fonderna investerar i är ofta bolagets egna, utan att bolagen tydligt talar om det för kunden.

– Mot bakgrund av dessa iakttagelser konstaterar FI att det finns utrymme för förbättring för att förvaltarna ska kunna säkerställa att de alltid agerar utifrån andelsägarnas bästa intresse, skriver myndigheten. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!