Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndigheten: Skattebetalare kan tvingas betala kärnavfall

På Äspölaboratoriet i Oskarshamn har man byggt ett utrymme 450 meter under marken för att se så att deras plan för ett slutförvar fungerar. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Kärnkraftverket Forsmark. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Du som skattebetalare kan tvingas betala för industrins kärnavfall.

Riksrevisionen menar att kärnavfallsavgifterna är för låga – och ger nu regeringen en rejäl känga.

– Systemet är med stor sannolikhet underfinansierat, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Kärnkraftsindustrin är skyldig att på ett säkert sätt hantera och förvara kärnavfall, och för att riva reaktorer som ska avvecklas.

Men det kostar stora summor pengar. Dessutom över lång tid.

För att täcka kostnaderna betalar företagen varje år in en summa till kärnavfallsfonden. Men nu har Riksrevisionen genomfört en granskning som visar att pengarna kanske inte räcker.

Och i slutändan är det du – som skattebetalare – som drabbas, enligt Riksrevisionen. Staten är i sista hand ansvarig för kärnavfallet.

Riksrevisionens kritik mot regeringen

I ett pressmeddelande skriver myndigheten:

"Riksrevisionens granskning visar att det är osäkert om de avgifter som kärnkraftsindustrin betalar för framtida hantering av kärnavfall kommer att räcka – eller om skattebetalarna måste stå för delar av notan".

Det är regeringen som beslutar hur stora kärnavfallsavgifterna ska vara. Och de kan ha varit för snälla mot företagen, enligt Riksrevisionen.

 

LÄS MER: Kärnkraftverk får beväpnade vakter

 

– Regeringen har vid upprepade tillfällen beslutat om kärnavfallsavgifter och ekonomiska säkerheter som varit tiotals miljarder lägre än vad Strålsäkerhetsmyndigheten bedömt nödvändigt, säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Och granskningen visar att finansieringssystemet med stor sannolikhet är underfinansierat.

SKB: "Kärnkraftsbolagen betalar allt"

Från kärnkraftsbolagens sida håller man inte med. Enligt Svensk kärnbränslehantering tar bolagen hela ansvaret för att finansiera det svenska kärnavfallsprogrammet.

– Om pengarna i fonden inte skulle räcka, är det ändå kärnkraftsbolagen som betalar alla kostnader, säger Anna Porelius, kommunikationschef på Svenska kärnbränslehantering (SKB), i en skriftlig kommentar.

Hösten 2014 meddelade den då nytillträdda regeringen att man skulle höja avgiften för kärnavfall för perioden 2015-2017. Från 2,2 öre per kilowattimme producerad kärnkraftsel till fyra öre.

Men det är inte säkert att det räcker.

Robust system enligt SKB

Enligt Riksrevisionen är inte kärnkraftsindustrin och Strålsäkerhetsmyndigheten överens om hur de framtida kostnaderna ska beräknas. Nu vill Riksrevisionen att Strålsäkerhetsmyndigheten och Riksgäldskontoret tar beslut som ökar transparensen och minskar "statens risk i systemet".

– Regeringen bör även låta en myndighet med expertkunnande om prognoser fastställa vilka makroekonomiska faktorer om ska gälla när de framtida kostnaderna för kärnavfallshanteringen beräknas, i stället för att som i dag överlåta det på kärnkraftsindustrin, säger Charlotte Berg, Riksrevisionens projektledare för granskningen.

SKB menar dock att systemet fungerar bra.

– Oavsett hur stor avgiften till kärnavfallsfonden är kommer kärnkraftsbolagen att stå för hela notan. Det innebär att systemet är robust och välfinansierat, säger Anna Porelius.

Regeringen ska i slutet av året ta beslut om hur stor kärnavfallsavgiften ska vara kommande år.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!