Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndigheten granskar Postnords paketkaos

Emma Maraschin, chef för postenheten hos Post- och telestyrelsen. Foto: Post- och telestyrelsen
Postnord kan få ta emot 100 000-tals kinesiska paket på Arlanda – på ett dygn. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Post- och telestyrelsen, PTS, snörar på sig hårdhandskarna och kräver svar från Postnord om paketkaoset på Arlanda. 

Tillsynsmyndigheten ser allvarligt på bildbevisen från Svenska Dagbladet och har startat en granskning. 

– Om försändelserna skadas i och med Postnords hantering – då är det inte acceptabelt, säger Emma Maraschin, chef för enheten för posttillsyn hos PTS. 

Expressens Dina Pengar har tidigare berättat om paketkaoset på Arlanda – dit 100 000-tals försändelser per dygn kan anlända. 

Nästan uteslutande handlar det om billiga varor, ofta skönhetsprodukter och elektronik, som beställts från e-handelslandet nummer ett: Kina. 

LÄS MER: Postnord dumpar paket på Arlanda – ligger ute i regnet 

Postnord förvarar paketsäckarna under bar himmel 

Kinapaketen har flödat in på Arlanda under lång tid. Och under måndagen kunde Svenska Dagbladet visa bildbevis på hur säckar med paket lämnats åt regn och rusk vid Postnords terminal på Arlanda. 

Postsäckarna ligger staplade på burar, på vagnar och i vissa fall direkt på asfalten, under bar himmel. 

– Det verkar inte helt lämpligt att säckarna ligger på marken och det här är något som vi för en diskussion med Postnord om, säger Emma Maraschin, chef för enheten för posttillsyn hos PTS.  

LÄS MER: Postnord larmar om kinesisk brevskörd 

PTS kräver svar om pakethanteringen från Postnord

Hon bekräftar att PTS redan i förra veckan startade ett tillsynsärende om pakethanteringen på Arlanda. 

– Tillsynsärendet handlar om Postnords hantering av försändelser är tillförlitlig. Det finns nämligen krav enligt postlagen på att postverksamhet ska bedrivas på ett tillförlitligt sätt. Och det finns skrivet i tillståndvillkoren att försändelser ska hållas skyddade från väder och vind, så att de inte förstörs utan når mottagarna i helt skick, säger Emma Maraschin. 

Andra villkor som ska redas ut är om Postnord bryter mot delar av avtalet som slår fast att försändelser ska hanteras så  att de inte exponeras för obehöriga och att paketen förvaras i lokaler som uppfyller rimliga säkerhetskrav. 

LÄS MER: Paketkaos på Postnord efter Black Friday-rekord

Postnords besked om paketen: "Förvaras på säkert område"

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet handlar det om tusentals paket som kan bli lämnade utomhus i upp till en vecka. 

Är det ens tillåtet att förvara postsäckarna utomhus som Postnord har gjort? 

– Det regleras inte i Postlagen. Så man skulle kunna säga att om Postnord kan garantera att försändelsen inte skadas så finns det ingen detaljreglering som säger att de inte ska hanteras så. Däremot är det något man ska fundera på om det är lämpligt och man måste se till att de är säkert hanterade också, så att det inte finns möjlighet för utomstående att komma år säckarna. Vi har fått uppgifter från Postnord om att de försvaras på ett område där de är skyddade, säger Emma Maraschin. 

LÄS MER: Panik hos Postnord: ”Hämta ut era paket”

Postnords plan: nya resurser och fler bagagevagnar

Det som hittills hunnit hända i det pågående tillsynsärendet är att PTS skickat ett antal frågor till Postnord om pakethanteringen på Arlanda. 

– Vi har fått svar från Postnord på ett antal punkter där de uppger att de ska tillsätta nya resurser som ska säkerhetsställa att försändelserna inte blir liggande, och att de köpt in bagagevagnar så att de inte ska bli liggande på marken, säger Emma Maraschin. 

Den senaste tiden har e-handeln ökat lavinartat: under oktober med 19 procent och under Black Friday-helgen nåddes crescendo då Postnord hanterade 700 000 paket som svenskar köpt för sammanlagt 5 miljarder kronor, enligt siffror från Postnord. 

Anstormningen väntas fortsätta under julhandeln.  

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!