Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Räkna med längre till postlådan

De närmaste åren kommer reglerna för postutdelning att behöva förändras. Foto: JAN WIRIDEN

Fler hushåll i städer får räkna med längre avstånd till postlådan, och det kan bli färre utdelningsdagar i framtiden.

Det konstaterar Post- och telestyrelsen, PTS, i sin årliga rapport om den svenska postmarknaden, som Dagens Nyheter först rapporterade om.

De närmaste åren kommer reglerna för postutdelning att behöva förändras för att möta samhällets, företags och privatpersoners förändrade behov av postservice, enligt PTS.

– För att möjliggöra en effektiv och hållbar utdelning av brev och paket, som så långt som möjligt är självfinansierad, så kan vi helt enkelt behöva acceptera förändringar i posttjänsten, som vi i dag har tagit för givet, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör, i ett pressmeddelande.

En förändring som myndigheten flaggar för är att postmottagare som bor i städer kan få lite längre till sin postlåda till förmån för boende i de glest befolkade delarna av landet vars avstånd till postservice generellt sett redan är långt. 

Fler postmottagare kommer också att få räkna med färre utdelningsdagar.

– Postdirektivet slår fast att utdelning ska ske fem dagar i veckan, men att länderna i EU får göra undantag från det. Men fler hushåll kommer behöva få räkna med färre utdelningsdagar. Behovet av femdagarsutdelning av brev är inte så stort längre. Våra undersökningar visar att behovet snarare är två till tre dagar i veckan, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor, till Dagens Nyheter.

Fortsatt många klagomål

I rapporten konstaterar PTS att den pågående digitaliseringen fortsätter, och med det faller brevvolymerna. 

Klagomålen på posttjänster minskade under 2018 jämfört med föregående år. Antal klagomål per försändelse har dock ökat för vissa av Postnords tjänster såsom inrikes paket. 

Antalet reklamationer och synpunkter ligger fortfarande på en högre nivå än innan kvalitetsproblemen på postmarknaden tog fart under 2016, skriver PTS i sitt pressmeddelande.

Få koll på dagens viktigaste ekonominyheter - sammanfattade i Di TV.

Den svenska postmarknaden

• Postnord delar ut 77,5 procent av alla brev. Största konkurrenten Citymail delar ut 19 procent.

• Under 2018 skickades drygt två miljarder (2 018 400 000) brev i Sverige, en minskning med 183 miljoner från 2017. Det är den största nedgången någonsin. Sedan år 2000 har den totala brevvolymen minskat med över 40 procent.

• Postnord delar ut drygt 60 procent av alla paket. Därefter följer Schenker och DHL med en marknadsandel på 15–20 procent. De sex största paketdistributörerna levererade 127 miljoner paket förra året.

• Nästan tre miljoner svenskar är anslutna till en digital brevlåda, vilket är en tillväxt på 51 procent under 2018. 

 

Källa: PTS

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!