Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MTG-profil hoppar av efter rasistskämt

Hans-Holger Albrecht (till vänster) avgår som styrelseledamot i Metro International efter ett rasistiskt uttalande. Han fortsätter dock som vd för Cristina Stenbecks MTG.
Good evening ladies, gentlemen and niggers.
Det blev några av de sista ord som Hans-Holger Albrecht fick säga som styrelseledamot i Metro Internationals styrelse.
Albrecht sitter däremot kvar som vd för MTG.
Nyheten om att mediejätten New York Times köpt aktier värda 49 procent i Metros Bostonutgåva slog ner med rejäl kraft i medievärlden – ägarna till det som har kallats "världens bästa tidning" storägare i det Metro som vissa påstår endast är ett annonsblad? För MTG:s vd Hans-Holger Albrecht följs superaffären av ett kraftigt personligt bakslag. Efter att i augusti 2003 ha inlett ett tal med orden "good morning ladies, gentlemen and niggers" har Hans-Holger Albrecht tvingats avgå ur Metro Internationals styrelse.

"...and niggers"

Dagens Nyheter berättade härom dagen om historierna bakom det som nu har lett till styrelseavhoppet. Det första fallet gällde Steve Nylund, chef för Metro USA. Nylund berättade vid en middag en historia om "niggrer" och deras påstått enorma könsorgan. I Boston Globe bad Steve Nylund om ursäkt – efter hård kritik. Detta avslöjades av Rory O’Connor på sajten Mediachannel.org, skriver DN. Och så var det Albrecht, som 29 augusti 2003 inledde ett middagstals med de snart bevingade orden "...ladies, gentlemen and niggers".

Inspirerad av tysk president

Ett skämt, menar Hans-Holger Albrecht. - Ja, ett citat från den tyske presidenten Heinrich Lübke, som lär ha sagt så på statsbesök i Afrika vid ett tillfälle, förklarade sig MTG:s vd för DN. På frågan "men du skämtade?" svarade Albrecht: - Ja, haha, det är klart. Det var rätt uppenbart. Jag ville driva med tyskar, sådana som jag själv, genom att säga att jag förhoppningsvis skulle inleda ett tal bättre än Heinrich Lübke. Men det var också rätt dumt. Jag får nog be om ursäkt så här efteråt. Ursäkten blev till ett avhopp. Expressen.se har förgäves sökt Hans-Holger Albrecht för en kommentar. I ett pressmeddelande skriver Albrecht: "Jag har beslutat mig för att avsäga mig platsen i Metro Internationals styrelse för att minimera skadeverkan på Metro och dess anställda. Debatten i amerikansk media är skadlig för Metro och därför, oberoende av fakta i målet, är mitt huvudsakliga mål att skydda Metro." Albrecht har sedan ingått i Metro Internationals styrelse sedan 2002. Vigo Carlund, styrelseordförande i Metro, kommenterar: - Vi vet att Hans-Holger inte är rasist. Det var ett korkat uttalande som han nu tar fullt ansvar för. Kommer hans roll som vd i MTG också att påverkas? - Nej, det gör det inte. Det här är ett val som Hans-Holger gör själv och det respekterar vi. Vårt förtroende för honom som vd för MTG påverkas inte av detta.

Fokusering på etik

Även Steve Nylund väljer att hoppa av. - Steve Nylund har agerat ansvarsfullt och kommer inte att fortsätta att verka som president för den amerikanska operativa organisationen. Den posten lämnar han, säger Carlund. - Däremot fortsätter han med sina internationella affärer. Det har egentligen varit hans huvudsakliga syssla de senaste åren att sköta förhandlingar i olika affärer och samarbeten med andra partners. Metros styrelse har också beslutat att fokusera mer på etiska frågor. - Det är egentligen inte någon ny policy. Vi har hela tiden haft nolltolerans när det gäller alla former av rasism. Nu förstärker vi detta så att alla anställda är medvetna exakt om vad som gäller. I USA anställs en specialist på etiska frågor och företaget kommer att utbilda sin personal. - Jag har svårt att se något bolag som kommer att ha starkare regler för det här framgent, säger Vigo Carlund.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!