Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mr Music-grundaren avstängd – efter anklagelser om rasism

Hans Berglund grundade Mr Music.
Foto: Faksimil / Mr Music
Hans Berglund konfronteras av amerikanska medier, här i ABC15.
Foto: Faksimil / Abc15

Mr Music-grundaren Hans Berglund nekades att sitta i framsätet på en taxi.

Detta fick svensken att ilskna till, och kalla chauffören för ”neger”.

Nu har konflikten, som fångats på film, offentliggjorts – och svensken blivit avstängd från sitt jobb, rapporterar Washington Post.

Företagsledaren Hans ”Hasse Z” Berglund, känd för att startat fenomenet Mr Music, är i blåsväder.

Svensken är sedan flera år tillbaka bosatt i USA – där han varit verksam som vd på Agroplasma Inc. Ett företag som säljer gödningsmedel för ekologiskt jordbruk i USA.

Incidenten som fått svåra konsekvenser för Hans Berglund ägde rum i slutet på januari då den 71-åriga svensken skulle åka taxi i den amerikanska delstaten Arizona. Berglund använde tjänsten Uber, och plockades upp av en 25-årig förare vid namnet Randy Clarke.

Hans Berglund försökte då kliva in i framsätet på bilen, varpå föraren bad honom att sätta sig i baksätet. Svensken ifrågasatte detta, och Randy Clarke förklarade att han utsatts för sexuellt ofredande av en tidigare kund som satt i framsätet – och ville därför inte att kunder satt i framsätet.

Detta vägrade Hans Berglund att acceptera – och förklarade att han inte tycker om att sitta i baksätet.

Men Randy Clarke stod på sig och bad återigen Hans Berglund att sätta sig bak i bilen.

Vilket fick svensken att se rött.

Konflikten, som pågick i drygt en minut, fångades på film och visar hur Hans Berglund agerar rasistiskt mot föraren.

– Är det för att jag är vit?, säger han upprört i filmen och kallar chauffören för ”neger”.

Skärmdumpar från bilens övervakningskamera.
Foto: Faksimil / Washington Post
Skärmdumpar från bilens övervakningskamera.
Foto: Faksimil / Washington Post

Avstängd – efter rasismanklagelser

Efter att konflikten blivit offentlig försökte Hans Berglund be föraren om ursäkt.

”Jag ångrar mig djupt, och ber om ursäkt för det sårande och nedsättande språk jag använde under konflikten med Mr Clarke,” säger Hans Berglund i ett uttalande och fortsätter:

”Det är min ärliga förhoppning att Mr Clarke hör och accepterar min ursäkt, och tror mig när jag säger att den är ärlig och kommer från hjärtat.”

Skandalen har nu resulterat i att Hans Berglunds företag Agroplasma Inc stängt av honom från tjänsten som vd i väntan på att fallet ska utredas.

”Vi är ett litet företag som är stolt över att tillhandahålla lika möjligheter för alla våra anställda. Trots att hans handlingar inte återspeglar vilka vi är som företag har vi åtagit oss att göra en fullständig och ärlig utvärdering av situationen och vidta lämpliga åtgärder baserat på resultaten”, skriver företaget på sin hemsida. 

Accepterar inte ursäkten

Men ursäkten och avstängningen gick inte hem hos Randy Clarke.

– Jag accepterar inte Mr Berglunds digitala ursäkt. Den är falsk, så är även Agroplasmas uttalande om hans påstådda avskedning, säger Randy Clarke enligt Daily Mail och fortsätter:

– Avstängning och avsked är två olika saker.

Enligt den brittiska tidningen för Randy Clarke samtal med sin advokat om nästa steg i processen. Den 25-åriga amerikanen vill sitta ner ansikte mot ansikte med Berglund och företaget för att komma framtill en försoning och uppgörelse. 

Hans Berglund själv menar nu att hans liv är över.

– Jag har inget med företaget att göra längre, jag har fått sparken. Jag grundade det här företaget, men jag är borta, jag är historia, säger han till abc15.

Han säger också till kanalen att innehållet i videon inte visar hans sanna jag:

– Det har förstorats upp så mycket och det har förstört mitt liv. Det har förstört mitt företag. 

Expressen söker Hans Berglund.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!