Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-ministrarna investerar i kol, olja och kärnkraft

Expressens politikreporter svarar på frågor angående krisen inom Miljöpartiet
Kulturminister Amanda Lind.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Finansmarknadsminister Per Bolund och kulturminister Amanda Lind äger fonder med innehav i bland annat kärnkraft, kolkraft och en flygplats, enligt Dagens industri.

Båda miljöpartisterna uppger nu att de ska sälja fonderna.

”Jag har inte känt till detta innehåll och det är ingenting jag vill stödja”, skriver Amanda Lind till tidningen.

I en granskning av hur de svenska ministrarna investerar sina pengar kan Di avslöja att två av Miljöpartiets fem ministrar innehar fonder med ägande i företag som går emot partiets politik.

Kulturminister Amanda Lind har placerat 70 000 kronor i två fonder hos SEB som bland annat investerar i Australiens största flygplats Sydney airport och energibolag med verksamhet inom olja, kärnkraft och kolkraft.

Lovar att sälja innehavet

Nu säger hon att hon kommer sälja sitt innehav.

”Dessa fonder är en gåva mina barn har fått. Jag har inte känt till detta innehåll och det är ingenting jag vill stödja. Jag kommer därför att flytta detta till andra fonder”, skriver hon i en kommentar, till Di.

Finansmarknads- och bostadsminister Bolund har drygt 770 000 kronor i flera fonder, varav 15 000 är placerade i en Nordeafond med innehav i amerikansk kärnkraft och fransk olja, enligt Di.

”Det där är en fond som jag investerade i för många år sedan. Jag kommer nu att sälja innehavet”, skriver Bolund i en kommentar, till tidningen.


Eric Strand från AuAg Fonder om fonden som fokuserar på “gröna metaller”