Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-minister vill dröja med en ny höjning av flygskatt

Bostadsminister Peter Eriksson, MP, vill att diskussionen om en höjning av flygskatten skjuts på framtiden. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbolaget Norwegian har ställt in direktliner från Sverige till USA på grund av flygskatten, och bromsar sin expansion i Sverige. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Miljöpartiet går till val på höjd flygskatt. 

Men bostadsminister Peter Eriksson, MP, tycker att det ska "dröja ett tag" innan en höjning av den nya skatten ens ska diskuteras. 

– Jag tycker nog att man ska införa det här ordentligt innan man pratar om nästa steg, säger Peter Eriksson, som intervjuas av P4 Norrbotten – efter att ha tagit flyget till Luleå. 

Under Miljöpartiets kongress den 27 maj fattades beslut om att gå till val på en höjning av flygskatten. 

Grön Ungdom och flera MP-politiker vill, efter att flygskatten infördes den 1 april, se en fördubbling av den och årliga höjningar. 

LÄS MER: Norwegians vd varnar: Sämre tider är att vänta

Vill att det ska "dröja ett tag" innan höjd flygskatt tas upp

Istället togs beslut om en kompromiss som inte säger något om när, eller hur mycket, flygskatten ska höjas. 

Och om det blir som bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson vill skjuts diskussionerna om en höjning av flygskatten på framtiden. 

– Jag tycker ju att det är ett ganska stort steg att, trots ett omfattande motstånd, även flyget får vara med nu och bära miljökostnader. Vi har betalat en koldioxidskatt för bilarna under lång tid så det är ju hög tid att flyget är med. Men nog tycker jag att man måste kunna införa det här ordentligt innan man pratar om nästa steg och att höja det här ytterligare. Så jag håller nog med våra språkrör om att det får dröja ett tag innan man tar upp en ny diskussion om det här, säger Peter Eriksson till P4 Norrbotten

LÄS MER: Miljöpartiet går till val på höjd flygskatt

Norwegian bromsar sin expansion i Sverige efter flygskatt

I slutet av maj gick flygbolaget Norwegian ut med att man ställde in direktlinjer till USA, och bromsar sin expansion i Sverige, som ett resultat av flygskatten. 

Det handlade om direktflyget från Arlanda till Las Vegas och om flyget från Arlanda till Oakland/San Francisco, som pausas i höst. 

Flygskatten till USA ligger på 250 kronor per resa, enligt Di

LÄS MER: Norwegian ställer in direktlinjer till USA

Peter Eriksson tog flyg till Luleå innan intervjun

Peter Eriksson har tagit flyg från Stockholm till Luleå när han intervjuas och P4 Norrbotten frågar honom om det lämpliga i det. 

– Jag tycker det är fullt rimligt att man flyger ner till Stockholm och sedan gäller det att få bort de flygresor som är onödiga. Och det är också ett skäl till att vi behöver en höghastighetsbana i södra Sverige mellan Göteborg, Malmö och Stockholm, för att få bort en del av de onödiga resorna, säger Peter Eriksson till P4. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!