Klart – Volvo Cars noteras på börsen

Hampus Engellau fordonsanalytiker på Handelsbanken om Volvo Cars noteringsbesked.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Volvo Cars styrelseordförande Li Shufu och bolagets vd Håkan Samuelsson skålar vid bilsalongen i Shanghai 2015.
Foto: KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Volvo XC90 presenteras i Detroit.
Foto: Paul Sancya / AP

Nu är det officiellt: Volvo Cars ska in på Stockholmsbörsen.

På måndagen bekräftade bilföretaget börsintroduceringen.

– Den här dagen är en viktig milstolpe för vårt bolag, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars som satt upp som mål att sälja 1,2 miljoner bilar årligen i mitten av detta årtionde.

Personbilstillverkaren Volvo Cars meddelar att man har för avsikt att börsnotera sina stamaktier av serie B på Nasdaq Stockholm.

Nyemissionen förväntas inbringa en bruttolikvid om cirka 25 miljarder kronor.

Första dag för handel på Nasdaq Stockholm beräknas vara ”under 2021”, uppger Volvo Cars. Hur stor andel av Volvo Cars som bjuds ut är dock oklart.

– Noteringen är starten på ett nytt kapitel för Volvo Cars och vi bjuder in svenska och internationella investerare att delta i vår framtida tillväxt och värdeskapande, förklarar vd:n Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

”Stark relation till märket”

Bolagets nuvarande svenska institutionella aktieägare, AMF och Folksam, avser att kvarstå som aktieägare efter genomförandet av noteringen framhåller Volvo.

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners är övertygad om att Volvo Cars blir en stor folkaktie i Sverige:

– Vi blir alla ägare i Volvo genom våra fonder. Sedan tror jag även många svenska privatpersoner kommer att bli aktieägare i Volvo. Det är ett märke folk känner till och har en stark relation till.

– Så absolut, är det något bolag som skulle bli folkaktie så är det Volvo.

Att Volvo Cars väljer att notera i Stockholm kan hänga ihop med att de institutionella aktieägarna, AMF och Folksam, finns här. Samtidigt är det ett styrkebesked för Stockholmsbörsen, menar Bornold.

– Jag noterar att från början var avsikten att aktien skulle noteras i Asien, på börsen i Hongkong eller Shanghai. Men i och med det alltmer aggressiva kinesiska styret så valde man uppenbarligen Stockholmsbörsen i stället, och det är glädjande både för Volvo och Sverige.

Hur bra investering blir Volvo Cars aktie, bedömer du?

– Det är ett bolag som kommer till börsen med hög risk men också mycket större möjligheter för en liten aktör som Volvo är.

– Volvo var noterat på börsen tidigare, för länge sedan, men det är ett helt annat bolag i dag och en helt annan bilbransch.

– Det är många fler tillverkare och en elbilsmarknad som kommer, vilket inte minst värderingen av Volvos elbil Polestar visar, säger Joakim Bornold.

Mål: 1,2 miljoner bilar 2025

Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Geely, som kommer att kvarstå som bolagets största aktieägare.

Enligt vd Håkan Samuelsson sker börsnoteringen bland annat för att stärka varumärket och påskynda fullständig elektrifiering av bilarna.

Erbjudandet Volvo Cars går ut med är uppdelat i två delar: 

• Ett erbjudande till allmänheten i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

• Ett erbjudande till institutionella investerare i Sverige och i utlandet.

Eric Li, styrelseordförande i Volvo Cars ,säger i en kommentar:

– Volvo Cars har under det senaste decenniet ställt om till att bli en av världens snabbast växande biltillverkare. Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan.

Volvo Cars grundades 1927 i Göteborg, Sverige, och har fortfarande sitt huvudkontor där. Fram till 1999 var personvagnstillverkningen en del av AB Volvo tillsammans med lastvagnar, båtmotorer med mera. 1999 köptes Volvo personvagnar av Ford, och sedan 2010 är Geely ägare.

Tillverkaren sålde under tolvmånadersperioden som avslutades den 30 juni 2021  770 000 bilar i över 100 länder. Ambitionen är att i mitten av 2020-talet kunna sälja 1,2 miljoner bilar årligen. 50 procent av försäljningen ska då utgöras av helt elektriska bilar.

Som klimatmål har Volvo ambitionen att koldioxidutsläppen ska minska med 40 procent per bil från 2018 till 2025.

Expressens motorexpert Jan-Erik Berggren om Volvos börsnotering på Nasdaq.

TV: ”Farligt för Volvo med kinesiska ägare”

PM Nilsson ser stora problem med att Volvo Cars har Geely som huvudägare.