Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mormor och farfar kan få rätt till föräldraledighet

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I förlängningen anser ministern att föräldraledigheten ska kunna breddas så att den även gäller exempelvis mor- och farföräldrar till ett barn. Foto: COLOURBOX

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, vill ge mor- och farföräldrar rätt att ta ut föräldraledighet för barnbarnen.

– Det är alltjämt en brist att utökningen bara gäller sambo, säger Strandhäll till SvD Näringsliv.

Den 1 juli börjar de nya reglerna gälla som gör det möjligt för en sammanboende att vara föräldraledig med ett bonusbarn.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ser reformen som en viktig modernisering av den snart 50 år gamla föräldraförsäkringen.

I förlängningen anser ministern att föräldraledigheten ska kunna breddas så att den även gäller exempelvis mor- och farföräldrar till ett barn. En förälder skulle då kunna överlåta föräldradagar till barnets mormor eller farfar.

– Det är alltjämt en brist att utökningen bara gäller sambo. Men man ska komma ihåg att det här är bara ett steg mot målet, säger Annika Strandhäll till Svd Näringsliv.

Minister vill även ta bort lägstanivådagarna vilket skulle ge fler fullbetalda dagar för mamma- och papplediga.

Extraveckan till föräldrar får vänta

S-löftet i senaste valrörelsen om en extra föräldravecka så att föräldrar skulle få möjlighet att vara mer med barnen på skolloven har däremot ännu inte blivit verklighet. Strandhäll säger nu att hon ”hoppas den ska genomföras i mandatperioden”.

Regler för föräldrapenning

Den ersättning som en förälder får för att ta hand om sina barn kallas föräldrapenning. Föräldrar kan få föräldrapenning för längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar.

 

Sammanlagt har föräldrar rätt till 480 dagar med föräldrapenning, varav 90 är reserverade för var och en av föräldrarna. 

 

För barn födda efter 2013 kan föräldrar utnyttja dagarna tills barnet fyller tolv år. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!