Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Morfar är jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea”

Helena Kihlblom med sin make Mikael Ottosson, 33, som hon träffade på Ikea i Älmhult.
Ikea Barkarby, där Helena Kihlblom är chef för sovrumsavdelningen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari tidigare i år. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL
Tusentals anställda vid Ikea i Älmhult sörjde Ingvar Kamprad under minnesstunden. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Helena Kihlblom, 36, är möbelkungen Ingvar Kamprads barnbarn. 

Och chef för sovrumsavdelningen på Ikea Barkarby. 

– Morfar blev jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea. Men jag sökte mig dit självmant och det hade egentligen inget med vår relation att göra, säger hon till Expressen. 

Hela världen har sörjt och hyllat den svenska superentreprenören Ingvar Kamprad och hans livsverk, Ikea, efter att han gick bort den 27 januari.  

Helena Kihlblom och hennes mamma, Ingvar Kamprads dotter Annika, har sörjt sin familjemedlem: en älskad far och morfar. 

– Jag har väldigt fina minnen av min morfar och vi har träffats regelbundet, men jag vill inte säga mer än så. Det är en privat relation, säger Helena Kihlblom. 

Har han varit närvarande under din uppväxt? 

– Det tycker jag absolut. 

 

LÄS MER: Kamprads sekreterare fanns med in i det sista 

 

Helena Kihlblom med sin make Mikael Ottosson, 33, som hon träffade på Ikea i Älmhult. Foto: Privat

Sökte jobb på Ikea – utan att berätta om morfar Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad var dokumenterat fäst vid sina barnbarn och mån om deras välbefinnande. Och hans band till Helena Kihlblom kan nog sägas vara extra starka med tanke på hennes karriärval. 

– Morfar blev jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea. Men jag sökte mig dit självmant och det hade egentligen inget med vår relation att göra, utan jag tyckte Ikea var intressant som företag. Framförallt våra värderingar som verkligen lyste igenom. Det var det som väckte mitt intresse för Ikea, säger Helena Kihlblom. 

Hon sökte jobb utan att berätta för någon att hon är barnbarn till grundaren. Och jobbade sig sedan upp från golvet, innan hon blev avdelningschef för sovrum på varuhuset i Barkarby var hon ansvarig chef för möbler och saluhall på varuhuset i Karlstad. 

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter förenas med hans söner 

 

Ikea Barkarby, där Ingvar kamprads barnbarn Helena jobbar som sovrumschef. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Helena Kihlblom: ”Jag anställs ju för den jag är och det jag gör”

Är det allmänt känt bland dina Ikea-kolleger nu, att du är barnbarn till Ingvar Kamprad? 

– Det är ju ingenting som jag har gått ut med från början för det har inte funnits någon anledning till det. Jag anställdes ju för den jag är och det jag gör. Sedan är det klart att, eftersom det skrivits mycket om morfar nu, så vet ju dem jag jobbar med om det här. Och det är inga konstigheter. Det är väl också det som är fantastiskt med Ikea, och mångfalden i företaget, att det faktiskt inte spelar någon roll att han är min morfar. 

Expressen har i flera artiklar berättat om Ingvar Kamprads barn, och det faktum att hans dotter Annika Kihlblom, Helenas mamma, inte fanns med i dödsannonsen som sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad publicerade om sin pappa i Smålandsposten. 

I en intervju med P4 Kronoberg berättade Annika Kihlblom att hon skulle delta på sin pappas begravning om det fanns möjlighet. 

 

LÄS MER: Ödesåren som ändrade allt för Kamprads dotter 

 

Dödsannonsen som sönerna publicerade i Smålandsposten, där Annika Kihlbloms namn inte fanns med.

Helena Kihlblom om begravningen: ”Har skötts privat”

Ingvar Kamprad och hans första hustru, Kerstin Wadling, adopterade Annika Kihlblom i slutet av 1950-talet. När de skilde sig några år senare så tappade Ingvar Kamprad kontakten med sin dotter, och hon fick aldrig möjlighet att bygga en relation till sin pappa och sina bröder under barndomen. Istället så tog Ingvar Kamprad och dottern upp kontakten i vuxen ålder. 

Nu verkar det som att syskonen kommer att återförenas i det gemensamma sörjandet av pappan.   

Sönernas talesperson har senare meddelat Expressen att Annika Kihlblom är bjuden till begravningen och kommer att delta som medlem av den innersta familjen. 

Har du och din mor några synpunkter på hur det här har hanterats? 

– Nej, absolut inte. Utan den dialogen har ju skötts privat och begravningen kommer ske inom den närmaste framtiden och vi har inga synpunkter alls på det här. 

 

LÄS MER: ”Kamprad glömde aldrig skottet från övervåningen” 

 

Ingvar Kamprads dotter Annika Kihlblom, Helenas mor.

Ingvar Kamprads arv förs vidare: ”Otroligt inspirerande”

Kommer du också att närvara vid begravningen? 

– Det får jag ta ställning till sedan. Nu har vi haft en sorg som är mer privat och kopplad till det företag som jag jobbar på, som är så starkt och där han har en otroligt stark profil. Så det är klart att det är en sorg i att han gått bort, rent jobbmässigt också. 

Om du tänker på din morfar som mannen som grundade din arbetsplats, hur skulle du skatta honom bland svenska företagsledare? 

– Jag känner att det är en jätteförmån att få jobba på ett företag som har så starka värderingar och som hämtar vår kraft, i vad vi än gör, i de här värderingarna. Det är klart att både jag och mina kolleger beundrar morfar för det. Och det är en ära för mig och mina kolleger att få bära det här arvet vidare. Ikea är verkligen ett företag som driver sin affär genom medarbetarna, det tycker jag är otroligt inspirerande och jag tror det är förklaringen till framgången. 

 

LÄS MER: Därför saknas Kamprads dotter på dödsannonsen 

 

"Han hade en otrolig karisma", berättar Ingvar kamprads barnbarn Helena för Expressen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Minnet av morfar Ingvar: ”Han hade en otrolig karisma”

Ingvar Kamprad beskrivs som ett geni, hyllas över hela världen och har fått legendstatus efter sin död, hur ser du på det? 

– Han hade ett väldigt öga för affärer, absolut. Sedan vet jag inte om det gör honom till geni. Men han hade en otrolig karisma. 

När arvet efter Ingvar Kamprad ska fördelas kommer dottern Annika att få del av detta, uppskattningsvis cirka 90 miljoner kronor. Om något också går till barnbarnet Helena är inte känt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!