Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mopedbilen är den nya statusprylen för unga

Nypriset för en mopedbil ligger ofta mellan 90 000 och 200 000 kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Mopedbilen är den nya statusprylen bland ungdomar.

På Äppelviksskolan i Bromma har mopedbilarna - som kan kosta uppåt 200 000 kronor - blivit så populära att det är svårt för lärarna att hitta parkeringsplats, rapporterar Bromma Tidning.

– Men min och mina kollegers första reaktion var framför allt hur dåligt många körde, säger Marianne Ekengren, biträdande rektor, till Bromma Tidning.

Kan kosta uppåt 200 000 kronor

En ny mopedbil från 90 000 till 200 000 kronor.

Priserna på begagnade börjar på cirka 50 000 kronor.

Det krävs mopedkörkort för att köra bilarna, som har en maxfart på 45 kilometer i timmen.

Källa: Bromma Tidning

Mopedbilar, med nypris mellan 90 000 och 200 000 kronor, har blivit den nya prestigeprylen bland ungdomar i Stockholm.

När Bromma Tidning frågade 50 elever på Äppelviksskolan hamnade märkeskläder och mopedbilar i topp bland statusprylar – före mobiltelefoner.

Marianne Ekengren, biträdande rektor på Äppelviksskolan, tror inte att de dyra leksakerna leder till att ungdomar som inte har råd har svårt att komma in i gemenskapen.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de dyraste adresserna i Sverige

 

– Jag tror att alla skolor har sina egna statussymboler och jag känner inte att den här skulle vara sämre än någon annan, säger hon till Bromma Tidning.

Däremot har hon reagerat på mopedbilarnas framfart.

– Min och mina kollegers första reaktion var framför allt hur dåligt många körde. Vi var direkt frågande till körkortsutbildningen eftersom de flesta körde runt med dem som att de vore leksaker och var väldigt ovarsamma i körningen, säger Marianne Ekengren till Bromma Tidning.

Mopedbilarna tar också upp parkeringsplatser i anslutning till skolan.

– Mopedbilsägarna tar våra parkeringsplatser och kan inte parkera för fem öre, säger en anonym lärare till Bromma Tidning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!