Mona i Mallorca. Här anländer Mona Sahlin tillsammans med sin man Bo till hotellet på Mallorca, där Micael Bindeld ska ha sin fest. Foto: Joa Blom
Mona i Mallorca. Här anländer Mona Sahlin tillsammans med sin man Bo till hotellet på Mallorca, där Micael Bindeld ska ha sin fest. Foto: Joa Blom

Mona Sahlin tog privatjet till lyxfesten

Publicerad
Uppdaterad
DEIA/STOCKHOLM. Här går S-ledaren Mona Sahlin ombord på det specialchartrade planet till Mallorca.
Hon har låtit sig bjudas in av festfixaren Micael Bindefeld för att fira hans 50-årskalas - tillsammans med den svenska kändiseliten.
- Det är uppseendeväckande att hon gör så här under slutspurten till kyrkovalet, säger Ulf Bjereld, statsvetare och ledande socialdemokratisk kristen politiker.
Den socialdemokratiska ledningen har ända sedan Göran Perssons dagar brottats med ett växande avstånd till sina egna medlemmar och sina väljare.
Göran Perssons köp av herrgården Torp i Södermanland bidrog, enligt flera politiska analytiker, till att socialdemokraterna förlorade det senaste riksdagsvalet.
Och nu väljer Mona Sahlin att åka i chartrat partyplan med cirka 140 svenska kändisar till den exklusiva semesterbyn Deia på Mallorcas västkust. Hela sällskapet befann sig i natt bakom den höga stenmuren på hotell La Residencia.
Mona Sahlin med Micael Bindefeld vid förra resan för tio år sedan. Foto: Yannis Kontos

"Kyrkovalet är lika viktigt"

Mona Sahlin säger i partiets officiella kyrkovalsfolder att "kyrkovalet den 20 september är lika viktigt som de andra valen" och till Kyrkans Tidning att "det är oerhört provocerande" att inte rösta i kyrkovalet.
- Det är det märkligt att hon är bortrest precis dagarna inför detta val, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och ledamot av förbundsstyrelsen i den socialdemokratiska kristna organisationen Broderskapsrörelsen.
- Det finns en helt annan vilja nu än tidigare inom Socialdemokraterna att prioritera dessa frågor. Från det perspektivet sticker det ut i negativ mening att hon väljer att resa bort de sista dagarna före kyrkovalet, säger Bjereld.
Ungefär samtidigt som Sahlin, anlände statsminister Fredrik Reinfeldt till Arlanda. Reinfeldt var på väg till ett EU-toppmöte i Bryssel.
- Det som är känsligt med hennes resa är tajmningen. Man kan säga att hon lämnar politisk walk-over till Fredrik Reinfeldt under hans toppmöte i Bryssel, säger Bjereld.

Firade på grekisk ö

Det är inte första gången Mona Sahlin hamnar i blåsväder på grund av Micael Bindefelds kalas. För tio år lät hon sig bjudas till hans födelsedagsfirande på en grekisk ö.
Den här gången betalar Mona Sahlin resan själv, betonar hennes presschef Anna Hellsén.
Men kritiken är ändå hård mot S-ledaren.
- Hon borde ha undvikit att göra den här resan om hon blev kritiserad för en liknande resa för tio år sedan när Bindefeld fyllde 40. Det här verkar dumt av henne mot den bakgrunden, kommenterar statsvetaren Olof Ruin.

"Det är helt förkastligt"

Harry Rantakyrö, ordförande för LO-förbundet Gruvs avdelning 12 i Kiruna:
- Det är helt förkastligt av henne att göra en sån här resa nu. Vi har kristider och det här är en väldigt dum tajming. Man ska inte hålla på med sånt där. Jag är säker på att mina medlemmar tycker precis som jag.
Hemlighetsmakeriet kring festarrangören Micael Bindefelds 50-årskalas är mycket stort. Gästerna samlades på hemlig mötesplats i Stockholm. Sedan transporterades de i två bussar ut till Arlanda.
Många kändisar var med på planet, här Eva Dahlgren och Efva Attling. Foto: Christian Örnberg

Okänd destination

Redan tidigt på morgonen syntes en avgång på tavlan i avgångshallen som skilde sig från övriga. 13.15 avgick en resa till "Destination unknown" (destination okänd).
Mona Sahlin hade sällskap i planet av bland andra Marie Fredriksson, Efva Attling, Eva Dahlgren och Lena Philipsson. Regissören Måns Herngren, ex-höjdhopparen Kajsa Bergqvist, Ulrica Messing och hennes miljardär Torsten Jansson samt TV4:s Martin Timell och integrationsminister Nyamko Sabuni. Också Ulf Adelsohn är bland de inbjudna. Liksom Bonniers VD Jonas Bonnier, Christer Lindarw, Stina Dabrowski, Stakka Bo, Jonas Åkerlund, Felix Herngren, Emma Wiklund och Hans Wiklund.

"Allt är superhemligt"

Mona Sahlin dök upp tillsammans med ett följe från Säpo.
- Allting är superhemligt. Micael har planerat det här i tre år. Jag tror det blir fantastiskt roligt, säger tv-profilen Sofia Wistam, som själv började resan utklädd till flygvärdinna.
Expressen försökte i går förgäves nå Mona Sahlin för en kommentar. Ingen utomstående släpptes in på hotell La Residencia i Deia, en by med många förmögna utländska invånare.
Hotellets vakter avvisade Expressens utsände.
- Det är stängt, förklarade de.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen