Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Sahlin straffas för skattebrott

Mona Sahlin.
Foto: SVEN LINDWALL
Mona Sahlin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon deklarerade inte för alla inkomster de senaste två åren.

Nu döms den tidigare S-toppen Mona Sahlin till böter för skattebrott rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

– Totalt sett handlar det om ett skatteundandragande på över 217 000 kronor. Hon har erkänt brott och godtagit strafföreläggandet, säger kammaråklagare Arne Fors till Siren. 

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin registrerade en enskild firma för föredragshållande, artikelskrivande och opinionsbildning under 2013.

Men bokföringen i firman har lidit av stora brister visar en utredning av Skatteverket – och under 2015 och 2016 deklarerade inte Mona Sahlin för samtliga inkomster som firman hade.

Myndigheten gjorde en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten i juni i år och nu har Mona Sahlin dömts till villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 23 000 kronor för två fall av skattebrott.

– Totalt sett handlar det om ett skatteundandragande på över 217.000 kronor. Hon har erkänt brott och godtagit strafföreläggandet, säger kammaråklagare Arne Fors till nyhetsbyrån Siren som tagit del av strafföreläggandet.

Brotten gäller utelämnade inkomster på dels 106 193 kronor i fjolårets deklaration, dels 151 072 kronor i deklarationen som lämnades in 2015. 

Den tidigare partiledaren har även missat att redovisa tre månadslöner till sin tidigare livvakt, samma person som hon även skrivit falska löneintyg till vilket i våras resulterade i ett separat strafföreläggande.

Mona Sahlin hänvisar till sin advokat Staffan Bergqvist som uppger att den tidigare S-ledaren förnekar till brott eftersom uppsåt saknas. 

– Hon har vidgått att hon på grund av särskilda omständigheter, bland annat genom sin utsatta ställning som nationell samordnare mot extremism brustit i sin noggrannhet i upprättandet av deklarationerna från 2015 och 2016. Det har fått till följd att ett fåtal intäktsposter har utelämnats, säger Staffan Bergqvist till Aftonbladet och fortsätter:

– Hennes avsikt var aldrig att undandra sig att betala skatt.


LÄS MER: Brottsutredningen om Sahlins intyg växer

Turerna kring livvaktsskandalen

Den 8 februari 2016 skriver regeringens nationella samordnare för våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ett intyg på myndighetens papper där hon garanterar att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden. Anledningen är att han lagt en handpenning på en lyxbostad för tio miljoner kronor på Solsidan i Saltsjöboden, men blivit nekad köpet då bostadsföreningen anser att hans inkomst är för låg


Expressen kan den 4 maj avslöja det falska intyget.

Samtidigt visar uppgifter från regeringskansliet att mannens verkliga månadslön är 43 000 kronor. Under kvällen tar Mona Sahlin beslutet att avgå som nationell samordnare med anledning av uppgifterna som Expressen avslöjat. Samtidigt väljer också den tidigare livvakten att lämna sin tjänst på nationella samordnarens kansli


Den 7 maj visar nya uppgifter visar att Sahlins förre livvakts släkting fick oavlönat praktisera hos Mona Sahlin vid flera tillfällen – trots att myndigheten sagt nej till en praktikplats på grund av just släktskapet. Och livvakten har, som enda medarbetare i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, haft en egen VIP-garageplats, hyrd av kommittén


Expressen avslöjar den 11 maj att Mona Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt. Även i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden i privata pengar – trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

Den 12 maj lämnar Sahlin Systembolagets styrelse.