Mona Sahlin. Foto: SVEN LINDWALLMona Sahlin. Foto: SVEN LINDWALL
Mona Sahlin. Foto: SVEN LINDWALL
Mona Sahlin. Foto: ALEX LJUNGDAHLMona Sahlin. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mona Sahlin. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mona Sahlin straffas för skattebrott

Publicerad

Hon deklarerade inte för alla inkomster de senaste två åren.

Nu döms den tidigare S-toppen Mona Sahlin till böter för skattebrott rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

– Totalt sett handlar det om ett skatteundandragande på över 217 000 kronor. Hon har erkänt brott och godtagit strafföreläggandet, säger kammaråklagare Arne Fors till Siren. 

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin registrerade en enskild firma för föredragshållande, artikelskrivande och opinionsbildning under 2013.

Men bokföringen i firman har lidit av stora brister visar en utredning av Skatteverket – och under 2015 och 2016 deklarerade inte Mona Sahlin för samtliga inkomster som firman hade.

Myndigheten gjorde en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten i juni i år och nu har Mona Sahlin dömts till villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 23 000 kronor för två fall av skattebrott.

– Totalt sett handlar det om ett skatteundandragande på över 217.000 kronor. Hon har erkänt brott och godtagit strafföreläggandet, säger kammaråklagare Arne Fors till nyhetsbyrån Siren som tagit del av strafföreläggandet.

Brotten gäller utelämnade inkomster på dels 106 193 kronor i fjolårets deklaration, dels 151 072 kronor i deklarationen som lämnades in 2015. 

Den tidigare partiledaren har även missat att redovisa tre månadslöner till sin tidigare livvakt, samma person som hon även skrivit falska löneintyg till vilket i våras resulterade i ett separat strafföreläggande.

Mona Sahlin hänvisar till sin advokat Staffan Bergqvist som uppger att den tidigare S-ledaren förnekar till brott eftersom uppsåt saknas. 

– Hon har vidgått att hon på grund av särskilda omständigheter, bland annat genom sin utsatta ställning som nationell samordnare mot extremism brustit i sin noggrannhet i upprättandet av deklarationerna från 2015 och 2016. Det har fått till följd att ett fåtal intäktsposter har utelämnats, säger Staffan Bergqvist till Aftonbladet och fortsätter:

– Hennes avsikt var aldrig att undandra sig att betala skatt.

 

LÄS MER: Brottsutredningen om Sahlins intyg växer

Turerna kring livvaktsskandalen

Den 8 februari 2016 skriver regeringens nationella samordnare för våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ett intyg på myndighetens papper där hon garanterar att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden. Anledningen är att han lagt en handpenning på en lyxbostad för tio miljoner kronor på Solsidan i Saltsjöboden, men blivit nekad köpet då bostadsföreningen anser att hans inkomst är för låg

 

Expressen kan den 4 maj avslöja det falska intyget.

Samtidigt visar uppgifter från regeringskansliet att mannens verkliga månadslön är 43 000 kronor. Under kvällen tar Mona Sahlin beslutet att avgå som nationell samordnare med anledning av uppgifterna som Expressen avslöjat. Samtidigt väljer också den tidigare livvakten att lämna sin tjänst på nationella samordnarens kansli

 

Den 7 maj visar nya uppgifter visar att Sahlins förre livvakts släkting fick oavlönat praktisera hos Mona Sahlin vid flera tillfällen – trots att myndigheten sagt nej till en praktikplats på grund av just släktskapet. Och livvakten har, som enda medarbetare i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, haft en egen VIP-garageplats, hyrd av kommittén

 

Expressen avslöjar den 11 maj att Mona Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt. Även i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden i privata pengar – trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

Den 12 maj lämnar Sahlin Systembolagets styrelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen