Mona nekades betala med nya tusenlappen

Det går inte att handla med de nya tusenlapparna i någon av Lindex svenska butiker.
Foto: Malin Lööf
De nya tusenlapparna kan innebära problem för den som vill handla på Lindex.
Foto: / SHUTTERSTOCK

När Mona Hansson försökte betala med en tusenlapp på Lindex i Luleå nekades hon av butikspersonalen.

Orsaken fick henne att se rött, vilket NSD tidigare skrivit om.

– Hon sade: ”Ja, men vi vet ju inte om den kan vara stulen”. Det kändes jätteskumt, säger Mona Hansson.

Mona Hansson, 61, var ute och handlade kläder till jul tillsammans med sin dotter i Luleå. Efter lite letande lyckades de hitta vad de ville ha inne på Lindex i gallerian Smedjan. Kläderna kostade runt femhundra kronor och Mona Hansson räckte fram en ny tusenlapp i kassan. Men då nekades de av butikspersonalen, vilket Norrländska Socialdemokraten var först med att skriva om.

– Nej, sade hon, den där tar vi inte emot, berättar Mona Hansson.

De frågade då varför det inte gick.

– Då sade hon: ”Ja, men vi vet ju inte om den kan vara stulen”, säger Mona Hansson.

Hon och dottern lade då tillbaka kläderna och lämnade butiken. Det var först efteråt som hon tänkte tillbaka på vad som hänt.

– Det var jättekränkande. Sedan blev jag riktigt förbannad. Det är ju fruktansvärt. Ska jag behöva, om jag går och handlar, deklarera för dem på affären om var jag har fått mina pengar ifrån. Om jag har fått dem eller tagit ut dem, säger Mona Hansson.

Lindex: Har blivit ett missförstånd

Hon brukar ta ut kontanter och betala med dem. Men hon har tidigare inte varit med om att hon nekats betala med dem.

– Aldrig, aldrig någonsin att någon har stoppat mig. Det var därför som jag blev så himla ställd, säger hon.

Men det går inte att betala med tusenlappar i någon av Lindex svenska butiker, berättar Lindex presschef, Miriam Tjernström. Däremot beror det inte om att man haft problem med stulna sedlar.

– Vi tar inte emot tusenlappar eftersom vi har haft begränsade problem med falska tusenlappar innan. Det har blivit något missförstånd där, säger hon.

Miriam Tjernström känner dock inte till Mona Hanssons specifika fall.

– Det är naturligtvis olyckligt. Det har blivit ett missförstånd i kommunikationen där. Så då får vi ta kontakt med butiken och påpeka det tydligare, säger Miriam Tjernström.

Riksbanken: Upptäckten av falska sedlar har minskat

Teknisk expert på Riksbanken, Mårten Gomer, uppger för NSD att man under det år som de nya tusenlapparna funnits bara påträffat 123 falska sådana.

– Upptäckter av förfalskade sedlar har minskat och det har aldrig varit så låga siffror som nu. De nya sedlarna är svårare att förfalska än de ersätter. Det är lätt att med blotta ögat avgöra om sedeln är riktig, sade han till tidningen.

Men trots detta så kommer man inte kunna betala med tusenlappar på Lindex för en tid framöver.

– Det är vår säkerhetsavdelning som gjort den bedömningen och det är den jag kan förmedla. Sedan får vi se om läget förändras, men tills vidare är det vad som gäller i alla våra svenska butiker, säger Miriam Tjernström.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!