Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Momsmiss vid Kinahandel kostar staten miljonbelopp

Momsmissen på e-handel från Kina kostar staten mellan en halv och en miljard kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson kallar frågan problematisk och poängterar att pengarna som borde komma in kunde gå till skolor, vård, polis och militär.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Populariteten för E-handel från Kina ökar i Sverige - en trend som kostar staten hundratals miljoner kronor. 

Kravet på att betala moms i efterhand, och Tullverkets bristande kontroll är orsaken till det ekonomiska bakslaget.

"En beställning på nätet kan bli betydligt mer kostsam än vad som var tanken när konsumenten valde att lägga sin beställning." skriver Åsa Wilcox på Tullverket i ett mejl.

Svenskar handlar helst från Kina, var tredje paket som beställs från utlandet kommer därifrån. Enligt PostNords E-barometer gick Kina om svenskarnas före detta e-handelsfavorit Storbritannien förra året enligt Postnords E-barometer.

Dessvärre ger Kinahandeln ekonomiskt bakslag för den svenska staten. Vid nätköp från Kina är kunden tvungen att betala moms i efterhand, vilket många förbiser. Missen kostar staten hundratals miljoner kronor, enligt bedömningar från Tullverket och Postnord uppger SR.

 

LÄS MER: Här invaderas brevterminalen av paketen från Kina 

 

Ansvaret ligger på Tullverket, som inte gör kontroller om huruvida kunder betalar moms i efterhand eller ej. Myndighetens avdelningschef Åsa Wilcox menar att roten till problemet är en kostnadsfråga.

Enligt bestämmelser ska kunden betala moms på alla varor från Kina, oberoende kostnad. Oftast ligger momsen på 25 procent. Men i Tullverkets dialog med kunden om dess förpliktelse att betala moms brister kommunikationen. 

"För postorder gäller dock att mervärdesskatt ska utgå från första kronan. För sändningar med ett värde överstigande 1500 kronor ska även eventuell tull utgå. Detta känner många konsumenter inte till. Inte heller att PostNord tar ut en administrativ avgift om 125 kronor om de agerar tullombud." skriver Åsa Wilcox i ett mejl och tillägger: 

"En beställning på nätet kan bli betydligt mer kostsam än vad som var tanken när konsumenten valde att lägga sin beställning." 

2018 väntas Tullverket få stärkta medel av staten för att hantera frågan. Framför allt kommunikationen med kunder ska förbättras. 

Bristande kontroll hos Tullverket

I dagsläget finns det ingen kontroll hos Tullverket över i vilken mån svenskar faktiskt betalar moms vid e-handel från Kina. Det innebär att en exakt summa över hur mycket pengar staten förlorar inte existerar. I runda slängar däremot bedömer Tullverket och Postnord att det rör sig årligen om mellan en halv och en miljard kronor. 

– Det är problematiskt med momsintäkter som inte kommer in. Det är ju pengar som skulle kunna gå till skola, sjukvård, polis och militär, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Frågan är inte bara aktuell inom Sveriges gränser, utan diskuteras även på EU-nivå. Runt år 2021 väntas en ny lag införas där sajternas eget ansvar över att ta ut momsen förstärks.

"Frågan är inte unik för det svenska Tullverket. Det är många andra medlemsländer som har motsvarande problem. I till exempel Tyskland så har man dock till exempel 40 000 tulltjänstemän så där har man såklart lättare att utföra fler kontroller. Vi är cirka 2 000 stycken." skriver Åsa Wilcox i ett mejl.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!