Den franske modedesignern Hubert de Givenchy har gått bort. Foto: MICHAEL SAWYER / AP TT NYHETSBYRÅNDen franske modedesignern Hubert de Givenchy har gått bort. Foto: MICHAEL SAWYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Den franske modedesignern Hubert de Givenchy har gått bort. Foto: MICHAEL SAWYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Audrey Hepburn i Givenchy-klänning. Foto: ROGER-VIOLLET / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ © ALAIN ADLER / ROGER-VIOLLET /Audrey Hepburn i Givenchy-klänning. Foto: ROGER-VIOLLET / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ © ALAIN ADLER / ROGER-VIOLLET /
Audrey Hepburn i Givenchy-klänning. Foto: ROGER-VIOLLET / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ © ALAIN ADLER / ROGER-VIOLLET /
Jackie Kennedy bar också gärna Givenchy. Foto: PERSONALITIES / ©2002 CREDIT:TOPHAM PICTUREPOINT 432591Jackie Kennedy bar också gärna Givenchy. Foto: PERSONALITIES / ©2002 CREDIT:TOPHAM PICTUREPOINT 432591
Jackie Kennedy bar också gärna Givenchy. Foto: PERSONALITIES / ©2002 CREDIT:TOPHAM PICTUREPOINT 432591
Foto: ZACHARIE SCHEURER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ZACHARIE SCHEURER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ZACHARIE SCHEURER / AP TT NYHETSBYRÅN

Modeskaparen Hubert de Givenchy är död

Publicerad

Den franske modedesignern Hubert de Givenchy har gått bort, skriver Reuters.

Dödsfallet bekräftas av hans partner Phillippe Venet i ett uttalande via modehuset Givenchy. 

Hubert de Givenchy blev 91 år gammal.

Franske designern Hubert de Givenchy, grundare av modehuset Givenchy, är död. Han blev 91 år gammal.

Hans partner Phillippe Venet meddelade att den ikoniske modeskaparen dog i sömnen under lördagen i ett uttalande via modehuset Givenchy:

"Det är med stor sorg vi i dag informerar om att Hubert de Givenchy har dött. Han sörjs av sina syskonbarn och deras barn".

de Givenchy var en av 60-talets mest inflytelserika modedesigners och känd för sina eleganta kläder. 

Med sitt modehus Givenchy, som grundades 1952, lanserade han flera uppmärksammade kollektioner och hans imponerande karriär kom att sträcka sig över flera årtionden.

Hans kläder har burits av flera kända celebriteter som skådespelaren Audrey Hepburn och USA:s första dam Jackie Kennedy. 

Han var också den som introducerade "The little black dress" för världen – ett plagg som fick stor uppmärksamhet när Audrey Hepburn bar den i kultfilmen "Breakfast at Tiffanys". 

Hyllas av egna företaget

de Givenchy kom att pensionera sig 1995 och lämnade därmed också över det konstnärliga ledarskapet till modeskapare som Alexander McQueen, Julien McDonald och John Galliano. 

I dag ansvarar Clare Waight Keller för modehusets kollektioner.

Det egna företaget hyllar nu den bortgångne designern i ett eget uttalande på Instagram:

"Det är med sorg som Givenchy meddelar bortgången av grundaren Hubert de Givenchy. En stor personlighet i den franska haute couture-världen och en gentlemen som symboliserade parisisk elegans under mer än ett halvt sekel. Hans bestående inflytande och hans inställning till mode förblir relevant. Han kommer att vara mycket saknad"

https://www.instagram.com/p/BgOa-KCnkt1/?hl=sv&taken-by=givenchyofficial

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen