Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna: Fyra miljoner blir utan skattesänkningar

Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill se stora förändringar i socialbidragssystemet, med ett tak för ekonomisk hjälp för nyanlända.

I sin skuggbudget som lanseras i veckan lägger de även fram förslag på kraftigt minskad asylinvandring och en mindre generös a-kassa.

– Vi ser en hög arbetslöshet bland invandrare trots att vi har haft en högkonjunktur. Det kommer att bli ännu mer problematiskt nu när ekonomin vänder ned, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SvD.

Moderaterna släpper sin skuggbudget på onsdag, strax efter att regeringen presenterat sin egen för 2020.

Den kommer att innehålla stora besparingar, främst inom bidrag, bistånd och migration, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till Svenska Dagbladet. 

De vill kraftigt minska asylinvandringen och se över Sveriges bidragssystem, där förändringar bland annat ska inkludera en mindre generös a-kassa och bidragstak för nyanlända.

De miljoner som Moderaterna tänker att dessa besparingar ska leda till ska istället läggas på bland annat välfärd, kommuner och polisen.

”Handlar om sammanhållning”

Moderaterna vill se ett flertal åtgärder som de anser kommer att främja integration och motivera nyanlända att komma i arbete. 

– Det handlar om sammanhållningen mellan invandrare och svenskar, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Vi ser en hög arbetslöshet bland invandrare trots att vi har haft en högkonjunktur. Det kommer att bli ännu mer problematiskt nu när ekonomin vänder ned.

Moderaterna vill också minska det internationella biståndet från 50 miljarder till 42,5 miljarder kronor.

Svantesson berättar också att de vill se en ”bredskattereform” med fokus på entreprenörskap och företagande, men går inte in på detaljer innan skuggbudgeten släpps.

LÄS MER: Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet
LÄS MER: Tommy, 72, om skattebeskedet: ”Det har vi väntat på länge”
LÄS MER: Regeringen höjer pensionen – sänker skatten för pensionärer
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!