Lars Hjälmered. Foto: RIKSDAGENLars Hjälmered. Foto: RIKSDAGEN
Lars Hjälmered. Foto: RIKSDAGEN
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TTModeratledaren Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Moderaternas plan: Sälja SBAB och Telia

Publicerad
Uppdaterad

Vinner Moderaterna valet i höst vill man sälja flera statliga bolag. 

– Vi anser att staten på sikt bör sälja SBAB och Telia, om förutsättningarna är de rätta, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna till nyhetsbyrån TT. 

Moderaterna är intresserade av att sälja fler statliga bolag om man vinner valet i höst , rapporterar TT. 

Två kandidater är Bolåneinstitutet SBAB och statens Telia-aktier, om är värda uppåt 90 miljarder. 

– Vi anser att staten på sikt bör sälja SBAB och Telia, om förutsättningarna är de rätta, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna till TT. 

LÄS OCKSÅ: Telias vinst ökar mer än väntat

För att affärerna ska bli verklighet krävs det stöd i riksdagen.

Mikael Damberg (S) är kritisk till Moderaternas förslag om att sälja SBAB och Telia som ideologiskt motiverat.

– Jag ser ingen poäng med att staten ger upp ägandet av SBAB och att banken kanske köps upp av någon av de stora drakarna. Då minskar konkurrensen ytterligare. De som får betala för det är svenska bolånekunder, säger han till TT.

Enligt honom är ägandet av Telia viktigt för att kunna säkerställa investeringar i bredband och digital infrastruktur. 

Enligt Mikael Damberg finns även säkerhetspolitiska risker med att sälja Telia eftersom bolaget då kan hamna i händerna på främmande makt. 

På 1980-talet ägde staten omkring 130 bolag. I dag är antalet bolag som staten äger nere på 47 varav två av dem, Telia och SAS, finns på börsen, skriver TT. 

LÄS OCKSÅ: SBAB: Bostadspriserna faller nästan tio procent

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen