Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill ge 5 000 extra till vårdpersonal

Svantesson: ”Behöver ett tillägg under de här månaderna”.
M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungefär hälften ska gå till en extralön till sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, vårdbiträden och andra som jobbar för att bekämpa viruset.Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse

Ge vårdpersonal i frontlinjen 5 000 kronor extra i månadslön, anser Moderaterna.

Totalt vill partiet ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i resurstillskott för att hantera coronakrisen.

Det räcker inte med applåder från balkonger för att visa uppskattning för det jobb som personalen i vård och omsorg gör, anser Moderaterna.

– Det är en extraordinär situation och vi vill visa att vi ser det, och åtminstone delvis kompensera för det, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Därför lägger partiet ett förslag om extra resurser till vård och omsorg på 15 miljarder kronor.

Hälften ska gå till en extralön

Ungefär hälften ska gå till en extralön till sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, vårdbiträden och andra som jobbar för att bekämpa viruset. Tillägget ska betalas ut under tre månader, mars–maj, och ska även kunna gå till exempelvis taxiresor hem efter extra långa arbetspass.

Runt hälften av pengarna beräknas gå till kommuner och regioner för att köpa in ytterligare personlig skyddsutrustning, medicinsk utrustning, testkit och fler intensivvårdsplatser.

Moderaterna hoppas att få brett stöd för förslaget bland andra partier.

– Vi är beredda att diskutera med fack, arbetsgivare och regering om den exakta utformningen. Det viktiga är att det kommer mer pengar till personalen längst fram i frontlinjen, säger Elisabeth Svantesson.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: Larmet: Corona sprids på svenska äldreboenden

LÄS MER: Direktör övergav kommun i coronakris - flög till Thailand

Statsepidemiologen om läget för sjukvården i covid-19-krisen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!