Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna väcker misstroende mot Strandhäll

Annika Strandhäll. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna väcker misstroende mot Annika Strandhäll, S.

Partiledaren Ulf Kristersson anser att varken hon – eller statsminister Stefan Löfven – har kunnat förklara varför Ann-Marie Begler sparkades från Försäkringskassan. 

– Liberalerna är starkt kritiska till Strandhälls agerande, säger Elin Boberg, presschef för Liberalerna. 

Strandhäll kommenterar misstroendeförklaringen:

– Det är komplett ogrundat, säger Strandhäll till TV4.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har hotat med att rikta ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, efter att hon inte kunnat ge tillfredsställande svar på varför Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör från Försäkringskassan. 

Ann-Marie Begler när hon tillträdde 2015. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristersson: Ska inte användas lättvindigt

När Ulf Kristersson ansåg att han inte heller fick bra svar från statsminister Stefan Löfven, S, under en frågestund i riksdagen på torsdagen meddelade han att Moderaterna gör slag i saken: 

– Riksdagens makt att avsätta statsråd ska inte användas lättvindigt men Annika Strandhälls agerande undergräver integriteten och oberoendet för statsförvaltningen i Sverige. Det är sådant som brukar ske i länder som Sverige brukar kritisera, säger Ulf Kristersson. 

Statsminister Stefan Löfven höll under eftermiddagen en pressträff där han kommenterade faktumet att misstroendeförklaring kommer väckas mot Annika Strandhäll. 

– Det här agerandet kan inte betecknas som annat är desperat av Ulf Kristersson. Moderaterna vill uppenbarligen inte ha granskningen på bordet. Just nu behandlas frågan av Konstitutionsutskottet som ska komma med sitt betänkande i början av juni. Att inte invänta en seriös behandling av frågan innan man använder sig av riksdagens kraftfullaste verktyg kan inte betecknas som annat än oseriöst, säger Stefan Löfven. 

På en direkt fråga om han har förtroende för Annika Strandhäll blir svaret: 

– Ja. 

”Vad var de egentligen skälen?”

Enligt Kristersson har varken statsminister Stefan Löfven eller Annika Strandhäll kunnat ge en godtagbar förklaring till varför man sparkade Begler. Att det nu pågår en granskning av ärendet i konstitutionsutskottet är inte tillräckligt, menar M-ledaren.

– Riksdagens förtroende för ett statsråd prövas inte i konstitutionsutskottet. Jag konstaterar att inte heller statsministern ger något begripligt eller meningsfullt svar på den fråga som förr eller senare måste besvaras. Så jag ställer min fråga igen: Vad var de egentliga skälen? säger han.

Så fungerar en misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring kan riktas antingen mot en minister i regeringen om man kommer upp i 35 ledamöter i riksdagen som tillsammans kräver detta. Om misstroendeförklaringen riktas mot statsministern riktas det automatiskt mot hela regeringen. 

 

När en omröstning sedan hålls i riksdagen krävs att 175 ledamöter röstar ja för att misstroendet ska gå igenom. Då måste ministern, eller hela regeringen om det riktats mot statsministern, avgå. 

 

I Sverige har misstroendeförklaringar hållits nio gånger, men ingen av dessa har lyckats.  


Stefan Löfven menar dock att det är oseriöst att inte invänta KU:s granskning. 

–I precis den här frågan pågår ett ärende där man sitter och betänker vilka slutsatser man ska dra – och då springer Ulf Kristersson i väg med en misstroendeförklaring, säger Stefan Löfven under sin pressträff. 

Ulf Kristersson publicerade i samband med beslutet ett Facebook-inlägg om misstroendeförklaringen. 

”Sverige kan inte ha ett statsråd som far med osanning och missbrukar sin position”, skriver M-ledaren i inlägget. 

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2389745954594414?__xts__[0]=68.ARCLPgl4Qy95S8zCa4zhcr_DiDO_CyS7d6xO5fOvAabQcPp6kIT9zgaMgHWlJUQmVqn9N4TclLizHfnQJxNriOpnR9Iki2cyEcBGZYO5SzQva3fjrM9wT-Z532heK_Qey0UhwrgNWF35j9RAiZgu83XPh_O8spOFuWLgdIHnR8FuFJ4ho-dzmIyGdzcMbvzSYyUZ9rod4jvHFqlh5xjHPqkxdfKF5R4ylClH9_EjZayGPQTtEfMY2OuxjjqJFGRIp7CxpKRXEaa9U6woF52OFVEUpKdi9RPEP-H82i6xZefNSCp1y583Lk4ir2r6l3oxsQk2V0PTe9XwEt5a2rJGRshM&__tn__=-R

Efter utfrågningen i riksdagen kommentera Ulf Kristersson sitt val att väcka misstroendeförklaring. 

– Vårt tålamod är slut nu. Så här kan man inte ha det. Man kan inte ha ett statsråd som far med osanning, man kan inte ha statsråd som alldeles uppenbart av politiska skäl avskedar eller i alla fall skiljer en generaldirektör från sitt arbete av mycket oklara grumliga orsaker och sedan ändrar sin berättelse. Det här har pågått alldeles för länge, säger han. 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger till TV4 att agerandet är ogrundat.

– I det här fallet är det komplett ogrundat, vi har en pågående granskning i KU som är på sluttampen. Där är dessutom en tidigare moderat minister ordförande. Nu väljer M att helt enkelt ignorera den pågående processen i KU och köra över dem. Jag tycker att det känns desperat, det är inget nytt som framkommit de senaste dagarna som inte funnits med i den snart ett år långa processen som gör att de inte kunde ha avvaktat KU-granskningen. Förmodligen är det EU-parlamentsval och Ulf Kristersson behöver få upp sina opinionssiffror.

KD stöder misstroendeförklaringen

Kristdemokraterna stöder Moderaternas beslut att väcka misstroendeförklaring, säger partiledare Ebba Busch Thor. 

– Kristdemokraterna stöder misstroendevotumet därför att vi menar att det finns goda skäl för att konstatera att förtroendet för statsrådet Annika strandhäll borde vara förbrukat vid det här laget. 

KU:s granskning i fallet är ännu inte avslutad – men KD-ledaren anser inte att man agerar förhastat.

– Nej, jag tycker inte det. Dels har det som sagt gått ett år sedan händelsen inträffade, man har haft fått följa det här länge, men med de senaste uppgifterna som bland annat Expressen avslöjade finns verkligen fog för att säga att Annika strandhäll inte har hållit sig till sanningen. 

Liberalerna har ännu inte fattat beslut om de ska stödja misstroendeförklaringen.  

– Liberalerna är starkt kritiska till Strandhälls agerande. Frågan hur vi ställer oss till ett misstroende är för tidigt väckt. Vi kommer att ta ställning till detta innan omröstningen sker, säger Elin Boberg, presschef för Liberalerna. 

Även Sverigedemokraterna tillhör gruppen som vill rikta misstroendevotum mot Strandhäll. 

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att partiet ännu inte hunnit ha överläggningar i frågan, men att mycket tyder på att de kommer stödja Moderaternas och Kristdemokraternas beslut. 

– Givet situationen, att väldigt mycket talar för att Annika Strandhäll på felaktig grund, på politisk grund sagt upp en generaldirektör och dessutom ljugit om det i Konstitutionsutskottet. Den typen av beteende anstår inte ett statsråd i Sverige, säger Mattias Karlsson.  

Anders W Jonsson Foto: LISA MATTISSON

Centerpartiet har inte fattat beslut om de ska stödja misstroendeförklaringen men anser att uppgifterna är allvarliga. 

– Det är ingen tvekan att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för de svar som nu krävs, säger partiets gruppledare Anders W Jonsson. 

– Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi i lugn och ro kan prata igenom det, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta, säger Anders W Jonsson.  

S svarar: ”Desperat”

Under eftermiddagen svarar nu Socialdemokraterna på Moderaternas besked om misstroende.

Statsminister Stefan Löfven kallar Ulf Kristerssons agerande ”desperat” vid en pressträff. 

– Agerandet kan bara betecknas som desperat, säger Stefan Löfven och fortsätter med att han har förtroende för Annika Strandhäll.

S-toppen och vice ordförande i Konstitutionsutskottet, Hans Ekström, riktar hård kritik mot Kristersson: 

– KU:s betänkande presenteras om mindre än en månad. Det är desperat att inte invänta det. Det framstår som att Ulf Kristersson använder misstroendevotum av valtaktiska skäl.

Dag för votering om misstroendeförklaringen blir den 28 maj klockan 12. 

Expressen har under veckan rapporterat om turerna kring Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler och de två brev som skickades till riksdagens konstitutionsutskott från tidigare topptjänstemän på myndigheten.

Tjänstemännen anklagar Annika Strandhäll för att ha inte ha berättat sanningen för konstitutionsutskottet när hon frågades ut om regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler bara ett par månader före valet förra året. 

V: ”Vi ser inga skäl att stödja det här”

Mia Sydow Mölleby (V), ledamot i Konstitutionsutskottet, säger till Expressen att Vänsterpartiet inte ser någon anledning att stödja misstroendeförklaringen.

– Konstitutionsutskottets granskning av Annika Strandhäll pågår fortfarande, den är inte färdig. 

– Men oavsett denna granskning, utifrån som situationen ser ut i övrigt, så ser inte vi något skäl att stödja en sådan misstroendeförklaring. KU har ännu inte kommit fram till något, men den här misstroendeförklaringen kom ändå.

Har du varit i kontakt med partiledare Jonas Sjöstedt om misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll och diskuterat detta i partiets ledning?

– Vi har bara konstaterat att det inte finns någon grund att stödja en sådan misstroendeförklaring. Men vi har inte hunnit ha någon djupare diskussion om detta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!