Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mobiljättens toppchef gripen – ska nu utlämnas till USA

Meng Wanzhou greps när hon mellanlandade i Vancouver. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
CIA, NSA och FBI har tidigare varnat för mobiljätten Huaweis produkter. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP / TT NYHETSBYRÅN

Techjätten Huaweis toppchef Meng Wanzhou har gripits i Vancouver, uppger det kanadensiska justitiedepartementets talesperson för CNN.

Finansdirektören, som är dotter till mobiljättens grundare och sitter i företagets styrelse, ska nu utlämnas till USA – men anledningen hålls hemlig.

Nu protesterar Kina mot gripandet.

Meng Wanzhou greps av kanadensiska myndigheter i Vancouver när hon mellanlandade på kanadensisk mark. Detta eftersom hon efterlysts av USA.

Det råder stort hemlighetsmakeri kring målet och anklagelserna, som behandlas av en domstol i New Yorks norra distrikt, är ännu okända. I april rapporterade dock Wall Street Journal att Huawei utreds för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Meng Wanzhou kommer att utlämnas till USA efter gripandet och ska befinna sig i rätten på fredag. Då ska ett förhör hållas som avgör om domstolen kommer att sätta en borgenssumma.

Nu reagerar Kina på gripandet av Meng Wanzhou. Ambassaden i Kanada kräver att USA och Kanada omedelbart släpper henne. ”Vi kommer att följa utvecklingen noggrant och vidtar alla åtgärder för att resolut skydda kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen”, skriver en talesperson för ambassaden i ett uttalande.

Huawei: Vi följer alla lagar

En talesperson för Huawei meddelar CNN att företaget har fått mycket lite information om ärendet och att man inte känner till att Meng Wanzhou ska ha begått några fel. Företaget understryker också att man följer alla lagar och regler i länder där man har sin verksamhet, inklusive sanktioner.

Huawei granskas av USA och andra länder efter misstankar om att deras produkter innebär en säkerhetsrisk. I februari varnade toppchefer på bland annat CIA, NSA och FBI senaten för att Huawei och ZTE:s smarta mobiltelefoner. I maj beordrade Pentagon affärer på militärbaser att sluta sälja de båda kinesiska tillverkarnas telefoner.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!