Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mjölkbönder i upprop – vill höja mjölkpriset

Sommarens värme och torka fick allvarliga konsekvenser för svenska bönder. Foto: TOMMY HOLL / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Bönderna uppmanar nu styrelserna och affärsledningarna i sina egna kooperativa företag att agera och höja mjölkpriset. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarens torka har lett till stora kostnader – nu måste priset på mjölk höjas, kräver 20 svenska mjölkbönder i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 

”Vi har aldrig haft större förståelse hos allmänhet och samhälle än nu”, skriver debattörerna.

Sommarens värme och torka fick allvarliga konsekvenser för svenska bönder. Kostnaderna på djurfoder steg kraftigt och blev svårt att få tag i, och flera bönder tvingades till nödslakt av sina djur.

Allt detta ledde också till stora kostnader för bönderna, skriver 20 svenska mjölkbönder i en debattartikel i Svenska Dagbladet. För att slippa ta lån för att överleva krävs prishöjningar, menar debattörerna som tror att allmänheten kommer att ha förståelse för dyrare mjölk.

”Högre produktionskostnader ska leda till ett högre pris, annars resulterar det i en minskad produktion”, skriver de. 

Bönderna uppmanar styrelserna och affärsledningarna i sina egna kooperativa företag att agera och höja mjölkpriset, även om det på kort sikt innebär minskade marknadsandelar:

”Nu är det dags att visa att ni som representerar oss mjölkföretagare i styrelserna är kompetenta att göra det ni är tillsatta för, nämligen att agera kraftfullt, och det är bråttom. Tåget lämnar snart perrongen!”

Mjölkbönder i upprop – vill höja mjölkpriset

Mjölkbonden Anette Gustawson, 43, är en av många som drabbats. Under torkan tvingades hon ge sina 125 kor undermålig föda vilket gjorde att de producerade för lite mjölk, har hon tidigare berättat för Dina Pengar. 

– Det vore en sak om man ”bara” tappade mjölk, men de behöver sitt foder för att må bra. Och det var så varmt den här perioden att de inte ens orkade äta. De var värmestressade, och det hela var väldigt oroande, har Anette Gustawson sagt.

Det utlovade stödet från jordbruksminister Sven-Erik Bucht skulle ge henne 375 kronor per ko i kompensation, vilket innebär runt 60 000 kronor. Men Anette Gustawson menar att hon tappat ungefär 400 000 i mjölkintäkter. 

– Politikerna har reagerat och de vill hjälpa, men de kanske inte riktigt förstår vidden än, har hon sagt. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!